Намирам се в пълна изолация в парламентарната група на Патриотичния фронт, след като гласувах срещу Бойко Борисов, даже бях подложен на другарски съд. Това обяви в „Тази сутрин” депутатът от ПФ Велизар Енчев, който гласува срещу това лидерът на ГЕРБ да бъде премиер.

Енчев заяви, че усеща, че може би ще бъде изключен от парламентарната си група, като в момента дори се готви точка в правилника ѝ, която да е насочена към неговия случай. Според колегите му той рушал авторитета на групата и пречел на нормалната ѝ работа.

Депутатът обяви, че не той, а ръководството е подписало споразумението с ГЕРБ, като само Слави Бинев е бил с някои резерви от останалите му колеги, а самият той е бил категорично против това споразумение. По думите му ако Патриотичният фронт беше обявил тези си намерения в предизборната кампания, нямаше да получи и 24 000 гласа.

„Един човек, гласувал „за” или „против”, не може да промени нещата, но може да взриви дебата за етиката и морала в политиката”, подчерта Енчев, като допълни, че Бойко Борисов няма моралното право не само да е премиер, а дори да управлява пожарна команда.

„Нима забравихме разговорите на Бойко Борисов с Вальо Танов за Мишо Бирата... В България нормалните неща са ненормални”, подчерта той. „ГЕРБ е двуглава ламя – Цветанов и Борисов. Единият не може без другия”, каза още Енчев.

Той заяви, че избирателите на ПФ не одобряват Борисов и затова той е решил да не го подкрепи въпреки решението на група. „Нямаме право да следваме пътя на българските мутри – всеки допир до тях е смъртоносен”, подчерта депутатът, като даде за пример Волен Сидеров и Яне Янев, с които това вече се е случило.

Велизар Енчев подчерта, че не се притеснява дори вече да не е депутат, като заяви, че не се е натискал да влиза в парламента. Той и дори е подал официална молба пред партията след обявяването на резултатите на ЦИК да не бъде народен представител, но тя не е била приета.

Гласуване със съгласието на лидера

По-късно през деня съпредседателят на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов заяви, че Велизар Енчев го е попитал, коментирали са го и той е дал съгласие Енчев да си гласува против.

Той отбеляза, че снощи е имало заседание на парламентарната им група. „Обсъждан беше въпросът за гласуването и беше приет правилника. Оттук нататък имаме вече правилник и който го наруши има съответни санкции“, каза още Валери Симеонов.