Територията, на която е разположен ваканционният комплекс „Златна перла”, е включена в обхвата на новия устройствен план на община Царево. Това каза в предаването „Тази сутрин” директорът на Регионална дирекция за национален строителен контрол за Югоизточна България Георги Георгиев.

По думите му зоната е предвидена за изграждане на вилно селище, което означава, че на мястото на сегашния комплекс може да се появи нов, но с други параметри. Заповедта, с която е приет устройственият план обаче, се обжалва в съда, уточни той.

Георгиев посочи, че към момента все още там не може да се строи. Директорът на РДНСК добави обаче, че ако се приеме устройственият план, ще може строителството да се поднови, макар и не в сегашния мащабен вид.

Възможността нов комплекс да замени стария беше потвърдена и от кмета на Царево Георги Лапчев.

Казусът "Златна перла"

Историята датира от преди пет-шест години, когато започва строителството, а много от институциите, които трябва да го разрешат, дори не знаят за него. Оказва се, че инвеститорите от фирма „Краш 2000” притежават писмо, което им позволява да влязат в терена и да започнат строеж. Става въпрос за екологичната оценка, без която не е възможно да се строи в парк „Странджа”.

Писмото носи фалшивия подпис на заместник-министъра на екологията по онова време Йордан Дардов. Фалшификацията на подписа се доказва от прокуратурата, която се занимава доста дълго със случая. Така или иначе, виновните още не са открити.

Единственият резултат е, че комплексът ще бъде премахнат, което е може би е най-мащабната акция срещу незаконното строителство у нас.

С разрушените постройки ще си заминат 2 млн. евро

Част от средствата са от кредит, получен от Българо-американска кредитна банка и впоследствие изкупен от фирма, свързана със собственика на „Минстрой” Николай Вълканов. Друга част са парите на 90 души от Великобритания, Ирландия, Белгия и Индия, които до съвсем скоро не знаеха, че „Златна перла” се събаря, още повече, че никой не им е върнал нищо.

Събарянето започна тази сутрин и за близо час беше разрушена къща на първа линия в незавършеното ваканционно селище. За да наблюдава разрушителните работи край Варвара пристигна и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Заповедите от ДНСК са издадени още през 2006 г. Въпреки това, поради обжалване от страна на инвеститора и собствениците на терена, процедурата продължи шест години,” обясни Павлова. По думите й за 10 от имотите се водят съдебни дела и за осем от тях има влезли в сила решения на съда, с които е постановено, че те са незаконни. Днес ще бъдат премахнати пет имота, за които е изтекъл срокът за доброволното им премахване.

Според регионалния министър разрушаването на тези сгради ще струва 30 хил. лева. Тази сума ще бъде намалена с разходите на фирмата, изпратена от инвеститора за доброволно премахване. Сметката ще бъде предявена на инвеститора, включително и по съдебен път при отказ да бъде платена. Лиляна Павлова посочи, че данъкоплатците няма да бъдат ощетени.

Въпреки одобрения нов устройствен план, който позволява в района да се строи, Павлова увери, че докато е регионален министър няма да разреши ново застрояване. „Трябва да запазим природния парк зелен и красив,” заяви тя и припомни, че общият устройствен план е в съда.

Първи сигнал за нарушението подава директорът на Природен парк „Странджа” Стефан Златаров

По думите му строителната техника пристига през февруари 2006 г. Въпреки че заповед за спиране на строежа е издадена почти веднага и след сигнализиране на всички заинтересовани институции, строителните дейности приключват едва в края на годината. По думите на Златаров, явно целта е била държавата да бъде поставена пред свършен факт.

Строителните разрешителни на „Златна перла” са издадени по времето на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов

По думите му можело е да се намери и друго решение за съдбата на „Златна перла” – нарушителите да си понесат санкциите, а комплексът да се преобразува например в социален център или да се ползва от дейци на културата и изкуството и дори природозащитници. Според Арнаудов такъв център в сърцето на парк „Странджа” щял да носи доходи за местното население. Бившият кмет не се чувства виновен и дори признава, че подкрепял реализацията на ваканционното селище, защото бил избран, за да защитава интересите на хората. „Не съм взел пари, за да се случи това,” категоричен бе Арнаудов и подчерта, че бил избран, за да работи за интересите на хората.

Дали решението на предишното ръководство е било правилно, трябва да определи законът

смята настоящият кмет на Царево Георги Лапчев. Той заяви, че по негово време такъв комплекс не би могъл да изникне в този вид. Лапчев обаче призна, че по новия устройствен правилник, който още не е в сила, територията на „Златна перла” е предвидена за застрояване и е възможно да се появи нов инвеститор.

Това, което се случва днес, е поне частична победа за активните граждани

които от самото начало подкрепяха спазването на закона, отбеляза Петко Цветков от Фондация „Биоразнообразие”. Природозащитниците предлагат в актуализирания план за управление спорните територии в парк „Странджа” да не бъдат застроявани наново.