В печално известното с масовите битови кражби и набези от местните роми село Мечка вече не е останало нищо за крадене. „Само бабички и дядовци, но тях не ги искат”, шегуват се с горчивина и тъга в очите най-смелите или изпадналите в безизходица неколцина жители на плевенското село.

„За 4 години 4 пъти ме нападаха, последния път ми счупиха главата и ме шиха цяла нощ в болницата. От къщата ми останаха само врати и прозорци и затова се преместих в Плевен, но работя тук и си прехождам всеки ден. Нападали се ме и вкъщи, докато бях тук. Къщите вече нямат нито оградни мрежи, нито грам метал както отвън, така и вътре. Вече изкъртват чугунените мивки. Изсичат и дърветата в дворовете! Страшно е...”, казва една от жените, събрали се на площада.

По думите й проблемът не е от днес или вчера, а от 12 години. Тогава и друга медия обърнала внимание на кражбите, извършвани от ромското малцинство.

„Като си заминаха журналистите, една циганка ме срещна и вика: Како, ние гледаме телевизия, записали сме ви на касета. Всичките, дето говорихте, ще си платите! И аз естествено си платих, биха ме и ме обираха постоянно”, казва още жената.

Единственият магазин в Мечка се разбива всяка година по два пъти, а миналата година 5 пъти. Няма къща в селото, която да не е обирана по няколко пъти. Хората вече не гледат нито животни, нито зеленчуци и плодове – всичко се прибира от ромите, които се множат и получават социални помощи. Те са толкова отчаяни от безнаказаността и абдикацията на държавата, че спрели да подават жалби в полицията.

Какво все пак прави държавата?

Именно заради неподадените жалби, статистиката на полицията за кражбите в селото сериозно се разминава с тази на потърпевшите.

„Миналата година е имало 31 регистрирани престъпления , 8 от които кражби. Тази година 10 има престъпления, 4 от които кражби. Най-вероятно има и случаи, които не се заявяват. Затова призовавам хората да ни сигнализират, за да реагираме адекватно”, апелира Илиев, шеф на полицията.

По думите му Мечка е единственото село в района, в което има разпределени двама инспектори. Освен това от януари имало патрул с трима полицейски служители през тъмната част от денонощието. Предстояло да се монтират и множество камери из селото, въпреки че някои от преди поставените са били... откраднати.

Жителите на селото сигнализираха, че крадците вече са и въоръжени. Затова смятат са удачно да се промени Наказателният кодекс така, че да се дава право на хората да могат да защитят дома, двора, имуществото и цялото си семейство.