Синият тоалет на българския посланик в Белгия и Люксембург Мая Добрева продължава да е водеща тема в социалните мрежи. Гаф или протокол е особеното облекло на нашия дипломат?

„Моят отговор е, че това е публичен гаф в старанието да се спази протокола”, смята журналистът и моден критик Любомир Стойков. По думите му протоколното облекло е задължително за всеки дипломат, когато трябва да предава акредитивните си писма.

„Има два варианта за облекло – едното е по предписание. Дрескод, който го има в инструкциите на протоколното облекло, а другият е традиционно национално облекло”, пояснява Стойков.

Посланикът на Индия на среща с Великия херцог на Люксембург Анри

По думите на журналиста модният гаф идва от съчетанието на протокол и личен вкус. „Наистина недоразумението е визуално, нелепо стои и според мен става дума за елементарна имитация на монархически стил”, допълва той.

Според Кристина Крънчева, експерт по бизнес етикет и протокол, е станало недоразумение между различните видове облекло. „Доколкото прочетох, тя сама казва, че е облечена като за чай. Това облекло може да се приеме, ако чаят е в градината, а тя е била поканена да даде своите акредитивни писма, това не е облекло по протокол”, категорична е Крънчева.

Тоалетът на нашия дипломат е завършен със синя шапка с пера. „В случая прическата е по-смущаваща, по-скоро няма прическа”, каза Любомир Стойков. Според него едно е да спазиш протоколните изисквания, друго е „да ти се получи”.

Още една снимка на Мая Добрева показва категорично неспазване на протокола, смятат специалистите. На нея нашият дипломат е поставил чантата си на пода по време на официална среща с Великия херцог на Люксембург Анри.

„Тук не са спазени много правила в етикета дори, тук за протокол не говорим. Чантата не може да бъде толкова голяма”, категорична е Кристина Крънчева.

Според специалистите е важно, че общественото мнение у нас е чувствително към външния вид на политици и дипломати, защото това ще ги стимулира да използват съветите на професионалисти.

Снимка: bTV