На турския президент Реджеп Ердоган този преврат не му трябваше, той можеше да постегна целите си и без преврат. Това обяви в предаването „Тази сутрин” Соломон Паси.

Ердоган е най-силният държавен глава, който е избран демократично – държи и армията, и полицията, уточни Паси.

По думите на Паси демокрацията в Турция винаги е била по-различна – ендемична, и винаги се е крепяла на военните. Според него е грешка изискването на Европейския съюз военните да се оттеглят от властта.

По мнението на Соломон Паси митичната роля на Фетхуллах Гюлен тепърва ще се уточнява. Той смята също, че военен преврат в днешна Европа е недопустим, както и чистката, която прави в момента турският президент.

Според Паси за България в момента е най-важно да поддържа добри българо-турските отношения, защото Турция ни е съсед. Трябва ни силна дипломация, уточни той.

Паси не осъди решението на правителството да забрани на посланика ни в Турция Надежда Нейнски да коментира ситуацията. В такива ситуации е разбираемо такова ограничение, уточни политикът.

Относно кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН Соломон Паси прогнозира, че тя ще премине успешно днешното изслушване и ще мине в "късата листа".