Иван Киселаров, който е треньор по бокс в една от залите, посещавани от застреляния снощи Димитър Стоянов-Лудия, го определи като много добър човек, голям спортист и борец. По думите му Лудия искал да помогне на всички, а зад солидната му фигура стоял спокоен човек.

Интервю на Райна Зайкова:

Какъв беше Митко? Познавате го много добре...
Познавам го като спортист най-вече... Много... като спортист много силен човек и много духовит... В смисъл, прякорът Лудия му излезе още в годините, когато започна да се занимава с бокс. Лудия му излезе заради това, че имаше смелостта да се изправи срещу всеки един спортист – дали ще е боксьор, дали ще е борец, или нещо от този род... Понеже той по-късно се занимаваше вече и с ММА.

Какви успехи е постигал като състезател по бокс?
Републикански шампион по бокс беше при мъже, изправял се е срещу Кубрат също... Така че много силен спортист, много силен като мъж и като човек.

Кога последно идваше тук да тренира?
Последно преди месец може би, докара сина си, гледаше да го запали по спорта по принцип, не толкова по бокса, колкото по спорта, защото ми показваше записи как се занимава със сина си, как го учи да плува, колко му беше гот, че синът му може много добре да плува.

Опитваме се да си отговорим на въпроса какъв е бил като човек – казвате той е бил добър, запален, учил е доста хора да се боксират... Вие сте го наблюдавали – тук лично се е боксирал и с Кубрат Пулев...
Да, в смисъл, като спортист уважаваше всеки един спортист, независимо дали е под неговото ниво или е над неговото ниво... винаги е бил...Последните тука, преди месец може би, последно беше идвал, тук тренираше с хора, които се подготвяха за ММА боеве... По нищо не показваше, примерно нали, че е по-голям от тях като развитие или това... На всеки гледаше да помогне по принцип...

Фигурата му е доста едра и внушителна, всява респект в много хора, но със сигурност за други тази едра фигура означава много...
Вътрешно, под тази фигура се криеше много добър човек, просто... Добър човек, грижовен баща, просто... Фигурата не трябва да лъже хората.

Помагал ли е на младите спортисти?
Абсолютно! Аз не виждам спортист, който да може да каже лоша дума за него. Просто наистина, със сигурност ще се намерят хора, които за външността му ще започнат да кажат, че бил такъв, бил онакъв, но това са глупости. Просто много добър човек, като спортист, като баща, въобще... добър човек.

През последните месеци е организирал спортни състезания по бойни спортове – как залитна от бокса и стана ММА боец?
Ами вижте сега, значи, всеки един спортист, след като постигне, примерно, да речем, даден връх в спорта, примерно за България, примерно шампион на България, примерно, оттам се стреми да постигне все повече и повече, да се развива по някакъв начин. Вече ММА – той е комплексен спорт, който включва доста спортове, комплексно в един спорт, така че нормално е след бокса да тръгне в друга посока.

Споделял ли е какви планове има?
Не, не, не... Доколкото знам, бизнесмен човек, в смисъл имаше... Така съм чувал поне, нали, че имаше транспортна фирма. Сега може би, това не му позволяваше, нали ангажиментите в работата, не му позволяваше и много да тренира, в смисъл, специално при нас говоря да е идвал, да е отделял повече време, така че рядко се появяваше, но когато дойдеше в залата, гледаше да помогне на всеки, да предаде опита си по някакъв начин... Добър човек.

Той е разполагал със средства – парадираше ли с нещо или помагаше на хората?
Не, не, не – никога. Никога не е парадирал, просто ако той е тук в момента в залата, вие няма да го забележите дори. По никакъв начин, ако не му видите внушителната фигура, няма да забележите, че...

Тоест зад тази фигура се крие...
Абсолютно, да! Нормален човек, спокоен, кротък, по никакъв начин не е парадирал...Аз не съм чул някъде някой да каже нещо за него лошо, на улицата, че е парадирал или в ресторант, в дискотека, нещо от този род – няма такива работи.

Само тук на ринга ли прилагаше силата си?
Ма той дори не е прилагал силата си, в смисъл, силата е когато, примерно, нормално е, когато излезеш на среща, да приложиш силата си, но примерно при тренировка ли, при учение, никога, по никакъв начин не е прилагал силата си да покаже, че е повече от някой друг. Винаги е гледал да помага.

Защо според Вас се стигна до тази екзекуция?
Не мога да ви кажа за това нещо, в смисъл, нямам идея и наистина от снощи съм шокиран. Нямам идея просто каква може да е причината. Не знам...

Познавате ли се със съпругата му? Тя идваше ли тук да наблюдава тренировката на сина си?
Не, значи сина му, един път само го е довел тук и то, в смисъл, ви го казвам – доведе го просто с цел по някакъв начин детето от малко да свиква, по някакъв начин физическата му култура да може да се развива. В смисъл, не е водено, детето не е водено редовно, един път е доведено детето.