Четири са основните събития, повлияли на общественото мнение за правителството през последните три месеца. Те бяха обобщени в „Тази сутрин” от социологът от „Алфа Рисърч” Боряна Димитрова.

Тя заяви, че най-решаваща за рейтинга на политиците в псоледно време се е оказала реакцията им след наводненията в Бисер и други части на страната.

„Повечето хора оценяват положително намесата и реакцията на властта – особено това, че тя беше на крака при бедстващите”, коментира експертът.

Като втори най-важен фактор, формирал общественото мнение, но в негативен аспект този път, тя посочи случаите на поцейско насилие. Те се оценяват негативно от 68% от българите, посочи Димитрова.

На трето и четвърто място по значимост се нареждат скандалите съответно с лекарствата и с бонусите – 58% отрицателно мнение рекушира върху правителството в тази връзка.

Социологът обясни, че се наблюдават засилени очаквания за регулация на държавата по всички казуси – били те и търговски, каквито са тези с цените на лекарствата и яйцата.

„На хората много им харесва някой да излезе и да каже ‘Върни бонусите!’ и те да се върнат, ‘Намали цените на лекарствата!’ и те да се намалят... 72% от гражданите одобряват намесата на държавата в икономиката, което изненадващо дори за нас – социолозите”, обобщи Димитрова.

Целия анализ на проучването можете да чуете и видите в прикачения видео материал!