„При най-малкото съмнение за престъпление ще оттеглим подкрепата си за кмета на Хасково Георги Иванов”. Това заяви в „Тази сутрин” съпредседателят на Реформаторски блок и лидер на ДСБ Радан Кънев, след като преди седмица bTV показа имението на градоначалника, както и интересните бизнес връзки на семейството му.

„Този тип партньорства с местната власт са едно ниво на компромис, за да участваш активно в политиката на национално ниво”, каза Кънев. Той допълни, че местните структури досега два пъти са заставали зад Иванов, вероятно и трети път ще го направят, но той като председател на партията на може да се меси в това решение.

Радан Кънев припомни, че казуса с кмета на Хасково е обяснявал още през лятото на 2014 година, когато са решили, че няма да пръскат с водни пистолети срещу хора, които хвърлят бомби.

„Влязохме в партньорство със силни представители на местната власт. Постигнахме високи резултати(...)  Нищо ново не вади bTV. Същите данни бяха показани през 2011, пак преди избори. Повече от 100 кметове са свързани с голям и успешен бизнес. Проблемът е  че местната власт е път към влияние, което дава широки възможности за бизнеса”, каза съпредседателят на РБ.

В тази връзка десният депутат заяви, че партията му е подкрепяла и друг кмет, за когото медии са вадили интересна информация – този на Бургас Димитър Николов. Според него въпросът е в това „дали в партньорства можем да бъдем коректив на хора, с които сме много различни. И с Николов, и с Фандъкова сме различни, особено различен съм с Борисов. Ако го нямаше обаче това партньорство между различни партии и хора, нямаше да го има това стабилно управление(...) С никой не съм в едно цяло, всичко това са политически партньорства с цел подобряване живота на хората, а не на моя морален облик. Аз знам колко съм грешен, щом се занимавам с политика”.

Помолен да коментира десетте прекратени производства срещу кмета, Кънев заяви: „Аз не вярвам, че българската прокуратура работи добре. Затова държа в рамките на реформата тази тема да не бъде забравена. Навсякъде трябва да има проверка, щом има 10 прекратени производства на длъжностно лице, не проверка, а да ги разкостят тези прокурори”.

За сина на кмета на Хасково Станислав Иванов, който е депутат от РБ – безпартиен, с декларирана принадлежност към ДСБ, Кънев каза: „Аз никога не съм го възприемал като сина на кмета. Станислав Иванов е вече шест месеца в парламента, работи като луд в енергийната комисия(...) До момента виждам много активен, смел и компетентен народен представител, който не се занимава с лобистки поправки. До момента е безукорен”.

Войната "ДПС-РБ"

Поредната атака от страна на ДПС срещу реформаторите Кънев определи като война, защото РБ не слизал от устите на представители на Движението. Според него това е, защото се провеждат реформи, който не уреждат ДПС. Като примери за реформа той даде енергетиката, МВР, здравеопазването, образованието и правосъдието.

„Подариха 350 млн. на енергийната мафия, 700 млн. е разликата между управлението на ДПС и сегашното. Това е най-големият кошмар на ДПС. Сменихме целия КЕВР, променихме закона. Променихме и закона за МВР и за ДАНС, отстранихме хората, които са пряко виновни за последния етап от източването на КТБ. В здравеопазването ритат най-жестоко. Ритат по две причини – защото министър Москов е силен и защото техните схеми се лимитират, махат се хора, след като се установи, че има нередни разходи. Ами образованието?(...) И там скачат ДПС. Предложени са следващите стъпки. Правосъдието... Зад всяка от тези атаки стои ужасът, че ги вадим от най-силната им позиция – прякото политическо влияние върху българското правосъдие. Това искат да блокират”.

Кънев каза още, че Москов е най-обстрелваният министър, а атаката срещу него в последните 2-3 седмици е била невиждана от времето, когато се сваляше Иван Костов.

По думите му в страната вече има икономическа стабилизация и видимо икономическо оживление: „И най-важното – стабилизация по отношение на националната сигурност. България е заобиколено от изключително нестабилни държави. Правителството, военният министър, външният министър, вътрешният министър, парламентарното мнозинство успяваме да гарантираме, че България е най-стабилната в Балканския регион”.

Той даде за пример Македония, където премиерът Никола Грувески заграбил всичко за близкия си семеен кръг: „Корупцията води единствено до бедност и разруха, това е поуката от Македония”.