Бившият финансов министър е влязъл в контакт с прокуратурата и днес трябва да бъде уговорен ден и час за привличането му като обвиняем, така че няма да се наложи обявяването му за издирване, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Обвинението, който ще бъде повдигнато на Дянков, е за престъпление по служба. То е свързано с приватизацията, но конкретните обстоятелства ще ги обявим, когато стане предявяването му, каза тя.

Според прокуратурата от действията му е налице щета от 20,8 млн. лв.

По закона за приватизацията е трябвало тези пари да отидат във фонда за гарантиране на пенсионната система, но това не се е случило.

Категорично не са политически обвиненията към Трайчо Трайков – става дума за икономически престъпления, а разследването сме започнали преди около година и половина, каза Арнаудова.

„Бях изключително изненадана, че Трайков е бил предупреждаван. Вероятно това е притеснението на всяко лице, извършило престъпление – че може да бъде хванато. Тези негови твърдения нямат никакви логическа обосновка”, смята Арнаудова.

Тя заяви, че разследването е започнало след сигнал от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, но доказателствата се били събрани едва в края на миналата година.

„Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан. Когато станат факт повдигането на обвинения и на други, тогава ще дадем подробности”, каза още говорителят на прокуратурата.

Относно думите на Трайков, че прокуратурата не е орган, който допринася за правовия ред, Арнаудова заяви, че това е „негова абсолютно погрешна преценка”.

„Прокуратурата събира доказателства и когато ги събере – обвинява. Действа по правила”, посочи тя.

Вижте още във видеото: