„Левицата се опитва да направи римейк на 2001 г., когато Петър Стоянов загуби, а на втория тур тя почти удвои гласовете си”, коментира в студиото на „Тази сутрин” проф. Михаил Константинов кандидатурата на ген. Румен Радев, която беше обявена официално вчера.

„Очевидно е, че ген. Румен Радев ще отиде на балотаж. Проблемът е дали има шанс срещу кандидата на ГЕРБ. Но ако ГЕРБ мислят, че победата на втори тур им е вързана в кърпа – да внимават. Ако подценят тези избори, че ще загубят”, смята той.

Кандидатурата на ген. Румен Радев е най-силната, която левицата може да извади, това е удачен ход и ГЕРБ трябва да се замислят, подчерта проф. Константинов.

По думите му обаче тя е плод на компромиса между двете крила вляво – АБВ и БСП, и всъщност е издигната от лидерите на двете формации – Георги Първанов и Корнелия Нинова.

Очевидно е, че това е сделката, но за левицата тя е добра, смята професорът.

Ако трябва да разменим геополитически шеги, това е победа на Путин, каза още той.

Заедно с Михаил Константинов гост в „Тази сутрин” беше и проф. Михаил Мирчев.

Според него ген. Радев е лична номинация на Корнелия Нинова и е „своеобразен парашутист в политиката”.

Той обаче бил схващан не само кандидат на БСП, а по-широко, тъй като левицата би имала нужда от допълнителни 450 хил. гласа, за да спечели.

Ген. Радев обаче трябва да се демонстрира като лоялен към левицата и към лявомислещите хора, защото много от гласоподавателите на БСП, особено от възрастните, може да се откажат да гласуват, ако не го припознаят като свой. Той трябва да покаже, че знае какво означава ляво в политиката, смята Мирчев.

„Много важно е и кой ще е вицепрезидент. Ако тази фигура може да консолидира БСП, успехът е много вероятен. За нея трябва да се търси откроен бесепар”, смята проф. Мирчев.

Двамата професори коментираха и въпроси от външната политика, свързани най-вече със ситуацията с Турция и бежанския поток към Европа.

„В България влизат много повече бежанци, отколкото сочат официалните цифри. Мафията, която преди пренасяше наркотици, сега прекарва хора. Европа обаче се събужда и скоро ще хлопнат вратите, тези хора ще спрат някъде. Европа трябва да зашити България. Сега е моментът да бъдат спрени тези тълпи по най-твърдия възможен начин”, смята проф. Константинов.

Вижте още във видеото: