По-добре е проблемът с безразборната сеч да се надценява, защото милиони кубици дървесина се изнасят в чужбина, а българската гора се топи. Около това се обединиха проф. Михаил Константинов и Красимир Дачев, които следят темата от години, в „Тази сутрин”.

„Положението с българските гори е наистина катастрофално. Убийците на българската гора и бъдещето на България са абсолютно безскрупулни. Това е някаква озверяла банда от хора, изгубили човешкия си облик”, заяви проф. Константинов.

По думите му хората трябва да се обединят по места и просто да ги спрат, защото с убиването на гората се убива и бъдещето на България. Той коментира, че не може да разбера как отговорните фактори не разбира или се правят, че не разбират какво се случва. Професорът подчерта, че всички данни, които се изваждат са лъжливи.

„Ако подходим с презумпцията за невинност, ще кажем, че те не знаят какво се случва, но това ще означава, че те са некомпетентни и не са за там”, каза той по повод грешните данни, които идват от министерството за дадените разрешителни за сеч и действително изсечените дървета. „Няма много възможности, когато човек е купен – той или лъже, или е заплашен, или не знае какво говори. Нека си изберат кое от тези три неща е”, настоя той.

Константинов каза, че стотици хора му се обаждат от различни части на страната за масова сеч, която определи като абсурд в новата история на България. „Това е някаква башибозушка история”, подчерта той.

Предприемачът Красимир Дачев защити първоначалните действия на настоящото ръководство на министерството, което веднага се е захванало с проблема, който по думите му е много наболял в обществото.

„Това е един процес, който е започнал преди 25 години и се прави пред очите на всички”, каза той и допълни, че за сечта има много виновни, защото тя не се случва за една нощ.

Двамата се обединиха около това, че от страната се изнасят милиони кубици дървесина и това лесно може да се проследи. Те смятат, че хората трябва да се обединят на места, за да може по-лесно справи с проблема, тъй като местните знаят най-добре какво се случва и кой е виновен.

Никакво залесяване не може да компенсира сечта на здрави дървета. „Ако не се спре сечта, ще заприличаме на Северна Гърция и Анадола”, подчерта проф. Константинов, като допълни, че голяма част от последиците от наводненията е сечта на горите.

Санитарна сеч трябва да се прави, но в България не се сече хармонично. „Има гори, в които човешки крак не е стъпвал повече от 40 години”, заяви Дачев и призова да не се стига до крайности нито в една от двете посоки. Той обаче се съгласи с Константинов, че е по-добре да се надцени опасността от масовото изсичане на гори.

Скандална сеч в парк Витоша

Вековни букове се изсичат от парк Витоша, показва проверката на Стоян Георгиев. Според държавата всичко е законно. Според еколози и хора, живеещи в село Чуйпетлово, под формата на законна санитарна сеч изчезват най-ценните и здрави дървета в националния парк.

„Бих попитал защо е било нужно да отсичаме най-красивите и едни от малкото и единствени вековни дървета от бук с този размер в парка”, казва Александър Дунчев от WWF.

Сечта в гора до село Чуйпетлово, според властите, е напълно законна. Издадено е разрешение за дърва за огрев. „Тоест държавата да получи за тях пари като дърва за огрев, но в интерес на истината забелязахме много дълги секции, които не са подготвени като дърва за огрев, а за строителна и друга дървесина с много по-висока цена”, обяснява Дунчев.

Директорът на лесовъдното стопанство Дамян Дамянов обяснява, че отсечените букове са били повредени от студа. „Бяха заледени и се бяха счупили клоните. Направена е проверка, всичко е наред”, твърди той и обяснява липсата на задължителна табелка за сечта с това, че някой може нарочно да я е махнал.

Междувременно жители на видинското село Бранковци днес протестират срещу незаконното изсичане на горите им. В писмото си до bTV хората посочиха, че това продължава вече година и половина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!