Няма значение кой къде ще ходи, не Пеевски изгради модела на икономическа и партийна власт. Това е модел на ГЕРБ. Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира в студиото на „Тази сутрин” по bTV изказването на премиера Бойко Борисов, че Борисов заяви още, че „Делян Пеевски си отива, напуска страната и скоро няма да е дъвка".

По думите на социолога проф. Михаил Мирчев обаче не бива да се подминават личностите, защото те правят политиката. „Пеевски е човек с твърде много имоти, твърде много претенции и политически зависимости”, допълни той.

Снимка: БГНЕС

Въпросът е кой го гони – този, който до скоро е акумулирал чрез него средства и власт. Явно се цели заменянето на Пеевски с друга такава фигура, допълни Мирчев.

Експертите се обединиха около мнението, че министър-председателят Борисов изглежда несигурен във властовата си позиция. Според тях той усеща, че властта му се изплъзва и се пренасочва в зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите на Дайнов Борисов прави излишно резки движения. Онзи ден спешно извика 4000 човека от цялата страна, държа ги 45 минути и ги пусна. Този човек явно не е толкова сигурен, колкото се опитва да изглежда, допълни политологът.

Цветан Цветанов му направи партията, спечели му изборите, сега обикаля страната и овладява партийни и корпоративни структури, коментира проф. Мирчев.

Този тип управление е невъзможно, то не е дълготрайно в сегашните условия в Европа, партията му се изплъзва. Цветан Цветанов е самостоятелен играч в ГЕРБ, местните гледат него, не Борисов, допълни Дайнов.

„Не може да изземаш от държавата правото на насилие. Днес бият афганистанци, утре ще влязат в това студио и ще ви почнат вас и мен. Нацистите и комунистите са действали по същия начин”, каза още Дайнов за гражданските отряди, които извършват граждански арести по границата.