Президентът е върховен главнокомандващ, не е негова работа да знае, че ако армията отиде на границата, тя не отива в боен ред с мунициите, готова за стрелба и боеве. Отива като организирана човешка сила. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в „Тази сутрин”.

По този начин Ноев опроверга думите на Росен Плевнелиев, че ще се стигне до дипломатически скандал и военни не трябва да бъдат пращани на границата. По думите на бившия министър армията е инструмент на обществото за краен случай и тя е негова последна опора, която помага при наводнения, преспи и други бедствия.

Според него дори на консултативния съвет при президента е било установено, че бежанският проблем е фундаментална заплаха за сигурността на страната и трябва да се предприемат всички необходими мерки.

Според Ноев министърът на вътрешните работи Веселин Вучков е получил много тежко наследство не само от правителството на Пламен Орешарски, но и от двете служебни правителства на президента Плевнелиев.

Бившият министър подчерта, че ако военни отидат на граничната линия, за да подпомогнат полицаите, това няма да доведе и до дипломатически скандал, защото границата винаги е било нещо много важно и за България, и за Турция.

„Турция е не по-малко заинтересована от България да е спокойно и тази граница да е спокойна и охранявана”, подчерта Ноев. По думите му дори може да се иска съфинансиране от Анкара за съоръженията.

„Разбираме нашите турски приятели, че имат тежък проблем на границата със Сирия и не може да спре тези хора”, подчерта дипломатът и допълни, че именно по тази причина България трябва да се заеме по-сериозно с въпроса.

„България трябва да опази своята цялост. Не можем да приемем повече хора”, коментира той и допълни, че голяма група хора може да създаде хаос и безредици и дори да се наложи въвеждането на военно положение.

Гледайте целия разговор във видеото!