Премиерът обеща всички излишъци от вноски (приходи над планираното) да отиват за увеличаване на старите и най-ниски пенсии (отпуснати през 80-те и 90-те години). Това обяви президентът на „Подкрепа” Димитър Манолов в „Тази сутрин” в разговор за очаквания ефект от пенсионната реформа на правителството.

Според Манолов предложените от кабинета мерки неправилно се определят като реформа, защото не се прави драстична промяна на модела.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков смята обаче, че има още резерви за стабилизиране на пенсионната система, които не са използвани от правителството – категорийните работници и служителите на МВР и МО.

„Масовата трета категория поема разходите за първо и втора категория труд и служителите на МО и МВР”, обяви представителят на работодателите.

Синдикалистът обаче контрира с аргумента, че от тези групи годишно се пенсионират едва 2 хил. от всички 90 хил. българи и те не тежат особено на системата.

Работодателите не са доволни и от мерките срещу източването на системата чрез инвалидни пенсии.

Двамата участници в разговора бяха категорични, че решението на Върховния административен съд (ВАС) по жалба на БСК, с което беше отменено постановлението на правителството за увеличаване на минималната работна заплата тази година, няма да доведе до намаляване на възнаграждения със задна дата.

Според Димитър Манолов то няма да спре и увеличаването на минималната заплата от 1 юли на 380 лв. Той обаче признава правото на БСК да обжалва постановлението, защото то не е съгласувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество.