„Ако бурките се забранят, така ще сегрегираме мюсюлманите”, смята писателят Христо Стоянов, гост в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според него ако мюсюлманка е много вярваща и не й е разрешено да отиде на училище с бурка, тогава тя ще си стои в махалата. „Така ги отделяме и няма как да им повлияем. Нещата вървят към ислямски фашизъм”, допълни той.

Според Нидал Алгафари подобна забрана не е правилна и Сотир Цацаров не е премислил преди да се изкаже по темата. „Бурката или чадора е традиция на исляма. Това, което трябва да се направи, е да се изберат хора, които да разговарят с мюсюлманите в Пазарджик и да им обяснят, че това е традиция, а не ислям”, допълни Алгафари.

„Ако погледнем малцинствата в Германия, където са предимно турци мюсюлмани. Тук турците също не се поддават на пропаганда, поддават ромите, поддават и българските мюсюлмани в Родопите”, поясни Стоянов.

„В махалите на малцинствата работят основно представители на други вероизповедания. Къде е нашата църква? Те трябва да имат мисията да опазят нашето православие, бит и култура, а те са се свили в някакви синоди”, каза Нидал Алгафари.

„Не се ли опитаме да сме толерантни, ще се стигне до крайности. Така се получават конфликти”, добави той.