„Няма да отида на Олимпиадата, ако шефът на Федерацията Камен Шишманов не подаде оставка. Или той, или аз. Нека да видим кой е по-важен за Олимпиадата в тази държава”.

Такъв ултиматум постави в „Тази сутрин” шампионката по спортна стрелба Мария Гроздева, след като тя и клубът и бяха изключени от Българската федерация по спортна стрелба.

Гроздева обясни, че действията на Шишманов са целенасочени – да получи глас по-малко срещу себе си на Общото събрание на 11 март. По думите й така се подсигурявал само с клубове, които са му верни. А тяхната подкрепа пък купувал със средства от държавната подкрепа, предназначена за другите отбори.

„Държавата и Министерството на спорта имат целево отпускане на средства. Сега вместо да отидат тези пари за нашата подготовка и за обезпечаване за състезанията, той иска да ме качи на автобус, за да стигна до турнира в Германия. Държавата е отпуснала достатъчно, държавата не ощетява най-добрите. Но те минават през Федерацията и не достигат до нас”, обясни олимпийската шампионка.

Тя допълни, че докато получава полагащото й се „със страшни мъки, забавяния и разправии”, във федерацията потъват някъде средства: „Плаща 20 000 на клуб за наем на база, базата му връща 15 000 и те вече са негови, дори данък не дължи. Това го прави с няколко клуба и това ще го потвърдят хора от тези клубове”. Къде и при кого отиват тези пари – ще се разбере в последствие, тъй като вече има сигнали срещу Шишманов в ДАНС и тече разследване.

Мария Гроздева каза още, че главната причина за „автоматичното” изключване на клуба й, според шефа на Федерацията, била липса на дейност, тъй като негови състезатели не участвали на държавни първенства. Тя обясни, че е пропуснала двата шампионата през миналата година, тъй като е била на турнир в чужбина по същото време.

Отговорът на Камен Шишманов – „всичко е криворазбрана цивилизация”

Шефът на Федерацията обясни, че всички спортни клубове са длъжни да участват в държавни първенства, за да се види, че развиват дейност. По думите му на общите събрания се констатират клубовете, който „отпадат”, и личният треньор на Гроздева знаел за статута на клуба.

Той уточни, че олимпийската шампионка може да продължи участията си от името на Федерацията, но в международни турнири.

Шишманов сподели още, че е обиден от инсинуациите и злословията по негов адрес, които не били достойни за един олимпийски шампион.

Обвиненията на Гроздева, че не разпределя парите равномерно за всички клубове, Шишманов определи като „поредната лъжа”: „Обидно ми е да слушам в публичното пространство неща, които сриват авторитета и ценностите на тази Федерация”.

В тази атмосфера на скандали състезателката бе категорична, че не може да се подготви спокойно за Олимпиадата и въпреки квотата си, решително обяви, че ще я пропусне, ако няма оставки във Федерацията.