Избрана е най-скъпата оферта за електронен идентификатор, защото тази фирма е получила максимален брой точки за техническото предложение. Това обяви в предаването „Тази сутрин” подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева.

Тя признава, че спечелилата фирма е предложила 4 пъти по-висока цена от фирмата, класирана на второ място, но уточни, че първата фирма е получила максималния брой точки за технически параметри – 65, а втората е получила минимален брой точки. В заданието цената е имала по-ниска тежест от техническите параметри, допълни подуправителят на касата.

Кръстева обясни още, че новата система няма да снема пръстов отпечатък – няма да прави снимка на специфичните гънки на пръстите, а ще прави индивидуален цифров код на база три произволни точки на пръста.

Фирмата, класирана на второ място, има 10-дневен срок от 26 февруари да оспори избора на касата пред Комисията за защита на конкуренцията.

Подуправителят на НЗОК изрази съжаление, че Лекарският съюз е отказал да подпише Националния рамков договор, след като касата е предложила много добри параметри.

Кръстева обяви още, че от позитивния лекарствен списък не е извадено нито едно лекарство за онкоболните.