Нов етап започна в дебата за неизбежната отбрана на имущество с оръжие. Патриотичният фронт предлага разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, като идеята се подкрепя от пострадалите от кражби. Според правозащитни организации обаче законът и в момента включва достатъчно текстове за отбрана и полицията е тази, която трябва да си свърши работата.

Законът и в момента дава право да се използва оръжие, за да си защитиш дома, заяви в „Тази сутрин” председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. В същото време съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов подчерта, че са нужни промени заради продължаващите кражби и нападения срещу възрастни хора в селата.

Лидерът на ВМРО подчерта, че ПФ настоява да се направи работна група между народни представители, представители на Министерството на правосъдието и МВР, за да може държавата да се заеме с този сложен проблем и да защитава българските граждани.

По думите на Каракачанов едно от предложенията на патриотите е да се разшири обхватът на неизбежната отбрана, така че освен жилището, тя да включва и други собствености – имот, гараж. Сред други от предложените мерки са засилено видео наблюдение и засилено полицейско присъствие – в критичните точки.

Председателят на БХК от своя страна заяви, че и в момента законът позволява използването на оръжие, ако някой влезе в дома ти, а ако става дума за двор, може да се използва пропорционална сила – например, ако крадецът носи брадва, да се защитиш с брадва. Той подчерта, че законът в никакъв случай не е хлабав и в момента нарушава международното право за човешките права.

Според него държавата трябва да защитава хората и за това българите си плащат данъци. „Абсолютно недопустимо е да стават такива нападения”, подчерта той и допълни, че България разполага с голяма полицейска сила, която просто трябва да започне да си върши работата. „Абсурд е да се въоръжават възрастни хора с пистолети, за да се защитят”, допълни той.

Продължаващи нападения в селата

Въпреки думите на Кънев, че и сега неизбежната отбрана е разрешена, жители на селата, засегнати от най-много кражби, също настояват за промени, които да им позволят с оръжие да защитават имуществото си.

Посред зима зачестяват набезите по селата в Северозападна България. Врачанското село Соколаре е поредното, пропищяло от крадци тези дни. Апашите се промъкват през нощта и крадат безогледно от дворовете стока и метални предмети. Задържана е организирана престъпна банда от шестима души.

Въпреки че този път полицията е задържала обирджиите и дори е върнала част от стоката и вещите на потърпевшите, в Соколаре възнамеряват да се въоръжат до зъби, за да се пазят.

„Няма да са оправим, докато управа не вземе някакво решение - оръжие, отивам до магазина, купувам си оръжие, полицията ми го регистрира, влезне ли в двора ми, това е частна собственост и да ме не търсят”, коментира Томо Илиев.

Вижте подробности във видеото!