В България подобна операция не е правена никога – с катастрофирали и течащи жп цистерни. В нея се включиха повече от 700 човека на терен”, коментира спасителната операция след тежкия инцидент в с. Хитрино директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

„До последния ден можеше да има взрив. Газът е по-тежък от въздуха, не го виждаш, не го усещаш на миризма, една искра и го запалва”, посочи той.  

 „Смърт, вижда се смърт. Страхотна бъркотия, хората пищят, отвсякъде гори”, описа първите си впечатления Николов. По думите му екипите на място веднага са взели правилното решение – пожарникарите са се разделили на две групи – едните спасяват хората, а другите – охлаждат цистерните.

Никой не знае при такава ситуация за какво отива, първото съобщение беше, че има силна експлозия, горят много къщи. Тук трябва да се преодолее страхът, да защити собствения живот и да се помогне на другите”, обясни Николов.

Той отрече обвиненията, че пожарникарите са закъснели.

„Много добре се вижда, че селото се дели на две – нашите първи сили пристигат отдясно и нямат визуална връзка с останалата частна селото. Хората са били съвсем навреме – в 6:02 ч.

„Още първия ден казах, че не е вярно, че сме закъснели. Това е невъзможно да се случи в нашата система, тя е изключително стройна – всеки знае какво прави. Действията на нашите момчета са повод за гордост”, каза още той.

Снимка: МВР

Николов нарече недобронамерени изказвания твърденията, че екипировката на пожарникарите е недостатъчна.

„В момента екипировката на нашата служба е на най-високото си ниво, хората никога не са били по-добре екипирани”, подчерта той.

„Поздравления! За 10 дни нямаше нито един инцидент. Хората се справиха перфектно”, каза още той.

Според личното му мнение причина за инцидента е била високата скорост. Инфраструктурата е разрушена, няма как да се оцени състоянието ѝ сега, посочи той.

Цистерната почти сигурно не е изпускала газ преди инцидента, тъй като тя е била ревизирана от товарача. Катастрофата обаче е изключително тежка. Цистерните тежат над 70 т, те се търкалят, подскачат, качват се една върху друга.

„Цистерната не се е взривила, но се е разкъсала. Оттам се е разпространил облакът с газ и първата искра го е възпламенила”, обрисува механизма на инцидента Николов.

Вижте целия разговор във видеото: