Министърът на културата Вежди Рашидов призна в студиото на „Тази сутрин”, че е намалил медийните изяви, за да се отдаде на работата си. Но въпреки усилията му, ниското заплащане остава сред най-големите проблеми в сферата на културата, както признава и той.

„Винаги съм искал да се вдигнат заплатите,” каза Рашидов, но по думите му това не се е случвало „явно, защото културата винаги е някъде на задната страница, като отворите вестника”.

„Не може хората на културата да сме на първия ред само, когато печелим избори”,

посочи културният министър и отбеляза, че с ниски заплати не могат да се привлекат експерти, стига се и до изтичане на кадри.

„Ще искам още 30 милиона отгоре в бюджета за тази година,” обеща Вежди Рашидов. Според него парите ще стигнат за увеличение на заплатите с 25 – 30%. Нужда от повишаване на възнагражденията има във всички сфери – в училищата към министерството, администрацията на театрите, археологията, реставрацията, консервацията, киното, изреди той.

„Ако някой си мисли, че това е малко министерство, се лъже,” каза Рашидов.

„За магистрала, за фабрика, за къща – всеки наш подпис е важен”

По думите му 106 са второстепенните разпоредители с бюджетни средства към Министерството на културата.

„В България има една мода – за всичко е виновна властта. И властта си има своите трески за дялане, и обществото,” отбеляза министърът.

„Хората още не са разбрали какво значи реформа и защо преди имаше отлив на публика в театрите. Нямаше никой куража да промени начина на заплащане.

Хвърляха един бюджет – пълен социализъм – за Теди Москов 500 лева и за непознат режисьор в провинцията 500 лева,

каза Вежди Рашидов. „Сега какво се случи – променихме заплащането върху всеки закупен билет,” добави министърът и отбеляза, че пазарът е определящ фактор и в неговата сфера. „Ако продължаваме да говорим, че културата е хоби – цял живот ще продължаваме да храним едни и същи хора”.

„Духовният продукт е духовен продукт – аз го разбрах преди 30 години,” каза Вежди Рашидов и се закле, че не е взел една стотинка от държавата, даже платил данъци върху няколко милиона. „Но аз не съм се забавлявал с изкуството... Погледнеш ли към културата като хоби – няма такава култура.”

Затова сме „световно известни”... до Драгоман.

„В Ниш не те знаят, и в Капъкуле не те знаят – как така световно известни. Затова се мъча – българската култура да се покаже там, където е мястото на голямата култура – Лувъра, български певци да пеят в Ла Скала, Метрополитен, Балшой... Много съм сам в тази стратегия да ни види света.”

Ще гледаме ли заедно Къванч Татлъту и Калин Врачански?

Копродукцията подпомага финансирането, защото може да се кандидатства за него и в двете страни. „България не е пазар и няма как да стане – няма как от 7 милиона да станем 70,” коментира министърът на културата. По думите му идеята за участия на български и турски звезди в съвместни продукции е съвсем сериозна, защото „не е приятно да вземеш милион и половина за един филм и да го врътнеш на две три места”. От друга страна Турция е на трето място по производство на филми и е с доста по-голямо население. „Дори да направят ‘Тополчице, моя’, която не може да се продаде, като я врътнат на 85 милиона... Да – това е пазарът”.