Шокиращи случаи на сексуално насилие и проституция в домовете за деца станаха повод за проверка на Агенцията за закрила на детето.

„Причините за проверката е да се направи цялостна картина на проблемите в тези институции.” Това каза в студиото на „Тази сутрин” председателят на агенцията Калин Каменов.

Проверени са 51 заведения. Установени са потресаващи случаи на насилие над деца, в това число и сексуално.

По думите на Каменов над 70% от децата попадат в домовете заради проблеми в семействата от социален характер. Едва около 300 деца са се озовали там заради насилие.

През последните две години са установени 46 случая на насилие върху деца. При 35 от тях става въпрос за физическо насилие, 10 са за сексуално и един случай е свързан с психическо насилие. От десетте сексуални инцидента, пет са дело на възрастни външни лица.

Агенцията за закрила на детето е установила, че при някои от инцидентите се касае за насилие между деца. Регистрирани са четири случая на насилие между самите деца и един недоказан със съмнение за насилие от страна на възпитател, който вече е уволнен.

Домовете трябва да бъдат закрити, смята Каменов, каквато намерението на държавата в дългосрочен план. В момента се закриват по 2 – 3 такива институции на година.

Възпитателите, директорите на домовете трудно разпознават психо-емоционалните белези на насилието, призна шефът на Агенцията за закрила на детето. Понякога дори персоналът прикрива такива случаи.

Калин Каменов даде такъв пример с дома в село Брестовица. Два случая е имало там – единият е на насилие между деца, при другият става въпрос за насилие от страна на възпитател към дете.

Каменов посочи домовете във Велики Преслав, Шумен и Исперих като пример за лоша организация и условия. Там, по думите му, се създават предпоставки за насилие над децата.

В рамките на проверката на Агенцията за закрила на детето са анкетирани 1 200 деца. Много от тях прибягват до агресия от емоционалната травма, причинена от липсата на родителска грижа и ласка, смята Каменов.

Повечето случаи са свързани с физическо насилие между деца, отбеляза той и посочи, че в домовете контролът, особено нощем, е слаб – обикновено двама възпитатели се грижат за между 40 и 100 деца.