Министрите на здравеопазването знаеха за всички проблеми на Фонда за лечение на деца, но не си мръднаха пръста, докато не изпратиха ГДБОП. Това каза в предаването „Тази сутрин” Надежда Цекулова, бивш члена на обществения съвет на фонда в коментар за последните разкрития за злоупотребите във фонда, представени вчера в bTV Новините.

В доклада на инспектората на Министерството на здравеопазването (МЗ), с който bTV разполага, се твърди, че са командировани лекари и служители на фонда, включително и с цел специализация и обучение, като средствата за тези пътувания са били разходвани от бюджета за лечение на деца. Издавани са и т.нар. формуляри S2, без директора на фонда да има право на това.

Цекулова не вижда нарушение във факта, че лекари са пътували с децата, защото това се налага при тежко болни деца, както и за обучение на лекарите, за да могат да лекуват децата в България. Относно формулярите S2 тя знае, че те са издавани от задържания и пуснат под гаранция директор на фонда Павел Александров с мълчаливото съгласие на всички здравни министри през последните пет години.

„Убедена съм, че МЗ е знаело много добре какво прави г-н Александров. Директорът на фонда няма как да изхарчи и една стотинка без знанието на министерството. Фондът е второстепенен разпоредител със средства, а министерството е контролният орган”, каза още Надежда Цекулова.

Нейните въпроси към министъра на здравеопазването Петър Москов са: кой какво спечели в настоящата ситуация и кой ще понесе отговорността, ако се бави лечението на деца.