Често на служителите на столичната митница се налага да провеждат различни операции с личните си автомобили, защото не разполагат с достатъчно служебни. Това обясни пред bTV Юлиян Мирков, началник отдел „Митническо разузнаване” – Митница Столична, след като вчера стана ясно, че колата на митничар е била подпалена в неделя при изпълнение на акция под прикритие.

Служителят е провеждал наблюдение срещу лица и обект, за който е имало оперативна информация, че ще бъде зареден с контрабандни цигари. Стоката била предназначена за пласмент на в района на Женския пазар. Столичният митничар обаче бил разпознат от наблюдаваните, които явно са имали взаимоотношения с институцията и в миналото.

В акцията са участвали и негови колеги, които оставили частния автомобил на около 80 метра от обекта, за да не предизвикват излишно внимание. Колата обаче била подпалена, докато извършвали наблюдението.

„Само от началото на годината има три образувани досъдебни производства срещу лица, които живеят на наблюдавания адрес,” каза митническият началник, според когото става въпрос за количества цигари, които са обект на престъпление.

Големите количества, които се съхраняват в обекта, биват пренасяни на по-малки порции в района на Женския пазар и се пласират там от голяма група дребни търговци, обясни Юлиян Мирков.

Всеки служител, който покаже добра работа, получава и допълнително материално стимулиране, каза още Мирков, който се надява пострадалият митничар да получи компенсация за изгорелия автомобил. При подобни проверки служителите са подложени на натиск ежеминутно, добави той.

По думите на Юлиян Мирков в митниците има недостиг на квалифицирани кадри. Миналата седмица е приключил конкурс за назначаване на хора, а в момента се провежда още един такъв, каза той. На конкурсите обаче се явяват доста неподготвени хора, които искат да станат митничари, но не са готови за тази работа, отбеляза началникът на отдел „Митническо разузнаване” – Митница Столична.

По-късно през деня в писмо до медиите синдикатите в Агенция "Митници" „остро осъдиха инцидента”, който според тях е опит за сплашване на държавен служител. Те заявяват, че служителите в митническата администрация работят във високо рискова среда и апелират към бързо разследване на престъплението.