Левицата ще се яви разединена на предстоящите президентски избори – ще има повече от две кандидатури вляво. Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият лидер на БСП Михаил Миков.

Според него въобще не е трябвало да се стига до разговори между БСП и АБВ, тъй като от месеци са ясни позициите и на двете партии, а те се разминават.

Той напомни, че при допитването сред избирателите на БСП повечето от тях са посочили, че искат широка лява коалиция. По думите му лидерът на АБВ Георги Първанов последователно е налагал своето мнение за обеднени вляво, което не е в полза на БСП.

Бившият лидер на на най-голямата партия вляво смята, че Националният съвет на БСП трябва да се свика максимално бързо в тази ситуация, за да бъде спазен уставът.

Миков не изключва кметът на София Йорданка Фандъкова да е кандидатът на ГЕРБ за президент. Кандидатът на БСП ген. Румен Радев пък има шанс при една силна кампания, при която ясно трябва да артикулира политическата си платформа.

Михаил Миков смята, че „разводът” между АБВ и БСП е изглеждал доста сапунено драматичен, а е трябвало да стане по-елегантно и по-дипломатично.

Относно евентуална кандидатура на Георги Първанов Миков смята, че той няма право да се явява на тези избори след два мандата като президент.

Вижте целия разговор във видеото: