Инцидентът ме направи по-силен, започнах да разсъждавам по-трезво. Това сподели параолимпиецът и настоящ депутат от БСП Михаил Христов, който на 14-годишна възраст е ударен от волтова дъга, а в следствие на това се налага да ампутират и двете му ръце.

„Имах избор – да остана вкъщи и да продължа живота си пред компютъра. Аз реших да бъда един съвсем нормален човек – да излизам с приятели, да ходя на училище, да завърша университет, да се занимавам със спорт”, заяви Михаил, който в студиото на „Тази сутрин” разказа за инцидента, който претърпява.

Преди 11 години заедно със свои приятели той минава до необезопасен електрически трансформатор в местност близо до Плевен. Времето е дъждовно и влажно, което е допълнителна предпоставка за инцидента. В следствие на това се образува волтова дъга, която удря Михаил.

По думите му тогава той усеща единствено изтръпване в ръцете, а по време на самия инцидент мозъкът му изпада в шок и не си спомня почти нищо.

Само няколко дни след влизането си в „Пирогов”, Михаил разбира, че и двете му ръце трябва да бъдат ампутирани. По думите му именно тогава е моментът, в който си прави равносметка и  взима решение за бъдещето си.

„В моя случай поуката е, че животът продължава и не трябва да се отказваме. Аз реших да продължа по своя път и увреждането ми да не ми пречи, да го забравя и да се опитам да водя нормален живот”, сподели още Михаил.

Той призова учителите да предупреждават своите ученици за „опасните моди” като нашумелите в последно време селфита върху вагони, които могат да бъдат смъртоносни. Освен това посъветва родителите на тийнейджъри да разговарят с тях и да им обясняват опасностите от появяването на волтова дъга.

Вижте повече във видеото: