ДПС участва в управлението на България чрез т. нар. обръч от фирми около Ахмед Доган. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” бившият член на партията Мехмед Дикме. Това е станало ясно от речта на Доган на партито на политическата формация преди Нова година.

По думите му развалянето на една обществена поръчка – тази за магистрала „Хемус”, не означава изкарване на ДПС от икономическото управление на държавата. Има закон за обществените поръчки, но той редовно са заобикаля от политиците и те винаги се намесват в крайните решения, коментира Дикме.

Относно забраната за Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция бившият член на ДПС смята, че не трябва да се драматизира и напомни, че всяка държава има право да взима подобни решения. Това, че у нас Доган го охраняват и го смятат за национален капитал не означава, че и в Европа, и Турция го ценят, каза Дикме.

Той е категоричен, че причината Доган да изгони Лютви Местан от ДПС са икономически интереси – свързано е с изпълнение на обществени поръчки. Мехмед Дикме смята, че партията на Местан – ДОСТ, няма да има голям успех въпреки подкрепата на Турция. Тя обаче би могла да мине бариерата от 4%, ако някой от триумвирата начело на ДПС в момента - Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза, стане лидер на партията.

ДПС има нужда от реформа, изселниците не приемат Ахмед Доган, за тях той вече не е онзи харизматичен образ, смята Дикме.