Общопрактикуващите лекари от поликлиниката в Дупница днес не отвориха кабинетите си. Кюстендил е една от областите, в които днес ще има ефективни протести на личните лекари.

Протестираме, защото са изчерпани всички други начини за комуникация с Министерството на здравеопазването и с Националната здравноосигурителна каса, обяви д-р Силвия Стефанова. Тя е участвала във всички преговори за подписването на Национален рамков договор за 2016 г. като зам.-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за област Кюстендил и като зам.-председател на регионалната лекарска колегия. Няма комуникация, двете институции продължават да налагат силово техните решения, твърди лекарката.

Тя уточни, че протестът не е за пари, а за ясни правила. Протестът ще продължи, докато започне реален диалог, предупреди д-р Стефанова.

Говорихме си много дълго, контрира д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. Той обяви, че може да покаже документи, под които са се подписали и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров, и други преговарящи с министерството и касата.

Той каза още, че не е наложен служебно рамокв договор за тази година, а ще действа рамковият договор за 2015 г., но с някои промени, за които решение е взел надзорният съвет на НЗОК. По думите му има увеличени обеми на изследванията за пациентите. Имало е и идея да се увеличат парите на лекарите за преглед.

Бойко Пенков съобщи още, че новите неща в рамковия договор засягат само болниците, а не и общопрактикуващите лекари.

По-късно от НЗОК съобщиха, че във връзка с опасенията на общопрактикуващите лекари, че електронният идентификатор ще затрудни тяхната работа и ще удължи времето, необходимо да регистрират пациентите, той ще бъде въведен от средата на 2016 г. само в лечебните заведения.