В борбата за публичните финанси на Сливен, Йордан Лечков видя основната причина за водените срещу себе си 6 дела в качеството си на кмет на града.  Бившият градоначалник директно посочи Делян Пеевски като човека, който има най-голям интерес за овладяването на обществените поръчки в Сливен.

Тъй като е оправдан във всичките процеси, Лечков смята да заведе 6 иска срещу държавата. Той постави въпроса за персоналната отговорност на прокурора, водил делата, и попита защо  хората трябва да плащат.

"Питам ще излезе ли сега някой да каже "извинявай", след като стана ясно, че нямам вина? Ще заведа шест дела срещу държавата - толкова, колкото имаше за мен. Нямам лична битка с прокурора Пламен Стефанов. В Сливен аз съм пречка, защото всичко е една борба за публичните финанси", каза Лечков и посочи, че Стефанов „на негов гръб е станал окръжен прокурор на Сливен” и дори е кандидатствал за апелативен, а следовател по неговите дела е оглавил следствието.

"Завесите отдавна паднаха, но ние се правим на ударени. Интересно ми е дали този прокурор е закупен и с какво", сподели Лечков.

Бившият футболист каза още, че макар и да е оправдан, резултатът от водените срещу него дела е постигнат, тъй като обществените поръчки в града не се взимат от местни фирми.  „Фактът е факт. В момента в Сливен работят една или две фирми, които са известни. Свързани са с един депутат от ДПС – Делян Пеевски. Това е всеизвестно, не само в Сливен – Враца, Търново, Габрово, Ямбол, Бургас, Пловдив... навсякъде”, заяви Лечков

„То е всеизвестно, затова казах, че завесите отдавна са паднали. Фирмата се казва „Водстрой”, заяви още бившият кмет на Сливен.

Тук трябва да се отбележи, че покрай фирмата „Водстрой” се разшумя миналата година,  след интервюто на банкера Цветан Василев пред bTV. От Австрия, преди да бъде обявен за издирване, Василев обяви, че „марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата”. Банкерът посочи  като една от тези марионетки собственика на „Водстрой” Иван Мирински.

Веднага след това депутатът от ДПС отговори, че "удобното оправдание "Пеевски" отново се използва за прикриване и смачкване на проблеми и въпроси, на които самият  Василев дължи отговор.

Паралелно с размяната на обвинения между двамата, излезе разследване на в.”Капитал”, което разкри, че основният кредитор на фирмата „Водстрой” е КТБ.

Лечков посочи, че за ситуацията в държавата не са виновни само политиците, а и гражданите, които си мълчат.

„Тази сутрин не си мълчахме”, репликира го водещият Антон Хекимян, а Лечков посочи: „Може да си имам проблеми. Като изляза, да не се засили някой „Москвич” или „Газ”-ка отгоре. Пази Боже, се казва!”

"През осемте години на управление, не съм получавал заплата. Карах собствена кола. И не искам някой да ми връща тези пари. В личен план фалирах", продължи Лечков.

"С партия ГЕРБ не съм имал нищо общо, бил съм единствено лоялен към тях. С Бойко имахме съвсем нормални отношения", разкри Лечков, твърдейки, че от ГЕРБ са използвали авторитета му.

Лечков заключи, че има самочувствието да се кандидатира отново за кмет на Сливен, тъй като усещането му е, че хората ще го подкрепят.

Цялото интервю вижте във видеото.