Критично все още е състоянието на залятата с киселина 36-годишна Ажда Ибрахимова в центъра на София. Това съобщи шефът на Клиниката по изгаряния в "Пирогов" доц. Мария Аргирова.

Жената беше залята с химическа течност на бул. "Стамболийски", на метри от дома ѝ, от все още неизвестен извършител.

Тя беше настанена в спешната болница с 24% изгаряния – по главата, лицето, шията и ръцете, и с реална опасност за живота.

Пациентката е в тежко общо състояние, на апаратна вентилация – прилагат се всички модерни средства за локално лечение. Рано е да се говори за операция на лицето и шията, уточни доц. Аргирова.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че най-вероятно мотивът е личен и че МВР има конкретни данни по отношения на евентуалния извършител, които предстои да се потвърдят.

Полицията засега не изключва, че пострадалата е залята с киселина заради проблемен бизнес. Основната хипотеза обаче е, че нападението е по лични причини. Не се изключва нападателят да е действал сам.

Свидетел на престъплението е Георги Георгиев. Той е видял мъж до контейнерите за боклук – бил е с качулка, висок и атлетичен. След това чул шум от счупено стъкло и видял дим, притекъл се веднага на помощ на пострадалата Ажда. По думите му органите на реда и спешната помощ са реагирали бързо и адекватно.

Изгаряния от 24% по лицето и шията са много тежки, коментира Мария Бонева. При нея изгарянията са 11%, претърпяла е 11 операции, но лицето ѝ никога няма да се възстанови напълно.

Според Бонева един от проблемите е липсата на контрол при продажба на опасни киселини. Тя настоява да се криминализира подготовката на подобно деяние и наказанието да е доживотен затвор.

Досега има един осъден за заливане с киселина – на 5 години затвор, който беше пуснат след три години за добро поведение, припомни Мария Бонева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!