"Когато преценим, че е необходимо, ние предаваме в резюме основните послания на майчин език и бързаме да ги преведем и на български". Така Лютви Местан обясни пред bTV предложението на ДПС за промените в изборния закон, които да позволят агитацията на различен от българския език.

По думите му е много важно да се уточни, че не става въпрос просто за турски, а за „други езици” освен българския.

„Свободата на словото има два вектора – правото да изразяваш мнение и правото да получиш информация. Европа не забранява, а поощрява използването на майчини езици в предизборни агитации”, коментира Лютви Местан.

Стъпвайки на юридическото си образование, Искра Фидосова от ГЕРБ обясни, че ползването и изучаването на български език е право и задължение на българските граждани.

"Не е оправдание, че някой не знае български, за да се налага позволяването на агитация на чужд език. Ако допуснем да се води агитация на различен от българския език, това крие опасност гражданите да не разберат агитацията. Това може да доведе до напрежение на определени общностни групи в българското общество", коментира Фидосова.

От ДПС обаче приемат забраната за агитация на майчин език като дискриминация, което, според Лютви Местан, можело "да ни изкара от Европа". С отхвърлянето на предложените от ДПС промени се казвало "не" на един европейски стандарт.

"Казвате, че посланието би останало неразбрано, ако е на майчин език. Но ние се сетихме за това, така че предложението ни е това да се прави при необходимост и при осигуряване на превод", заяви Лютви Местан.

Не само в предложението за агитация на майчин език, но и в другите предложения на ДПС за промени на Изборния кодекс Искра Фидосова съзря лични интереси.

"ДПС предлага премахването на принципа за уседналост, агитация на майчин език, промени по отношение на формирането на секции в чужбина, по големи правомощия за консула, както и искат да отпадне текстът, който казва, че мандатите ще се формират въз основа на актуализирани прогнозни данни на НСИ. Всичките предложения на ДПС ги обслужват конюнктурно”, заяви Искра Фидосова.

За да защити предложенията, Лютви Местан изтъкна, че най-сигурният показател, по който трябва да се формират избирателните райони и броят на мандатите, са данните от последното преброяване.

"Вие искате това да става на базата на прогноза. Това е риск, защото предполага прекрояване на мандатите", заяви Лютви Местан. По думите му принципа за уседналостта води до невъзможност за някои граждани да гласуват.

"Никъде в Европа уседналостта не води до това някой гражданин да не може да гласува", заяви Лютви Местан.