"Час по-скоро лидерът на Движението за права и свободи трябва да си иде, трябва да се оттегли, за да има нов шанс за партията. ДПС ще има нов лидер". Това каза Касим Дал в първото си интервю след изпратеното до структурите на партията писмо. По думите му ДПС е във вътрешна и външна изолация. "Да сте чули Доган да се е срещал с някого в близките години или той да е правил среща с някой чуждестранни политик", реторично попита Дал и допълни, че в последните години никой не иска да седне на масата на преговорите с партията.

Дал заяви, че стои зад всяка своя дума и всяко свое действие. Той твърди, че капката, с която чашата на търпението му е преляла, е досието на Ахмед Доган като доносник на Държавна сигурност. Това, което прочел, го "разтресло". Най-успешният проект на Държавна сигурност е Ахмед Доган, смята Дал.

"Да клепаш хората, за които казваш, че са ти най-близки. Познавам всички, за които е донасял, има и приятели сред тях. Те са честни хора, които са се борили за каузата на ДПС. Аз такъв човек не мога да нарека приятел. Ние бяхме много добри познати и съратници. Тези, които сме били в затворите, не обичаме да се връщаме към този период, но вчера много се възмутих от Христо Бисеров, който ме обвини, че се страхувам да се явя в телевизиите. Аз не съм се страхувал в тоталитарно време да се изправя срещу режима, така че най-малкото приемам обвиненията на му", каза Дал.

Той отрече да има амбиции да прави отделна партия и да разцепва ДПС, но твърди, че лидерът трябва да се смени, тъй като в момента "вече няма кауза в ДПС, всичко се превърна в далавера и лъжа и използването на тази кауза за лично обогатяване".

Резил е четири мандата вече да не ходиш в парламента. От година и нещо с Доган не си говорим. Виждали сме се, но не си говорим. Аз познавам един по един всеки човек от Движението за права и свободи. Един лидер превърна всичко това в лъжа, подчерта Касим Дал.

Според него много хора го подкрепят, но партийната машина ги притиска.

Писмото съм го написал единствено, за да информирам структурите какво се случва. Аз не съм се родил като член на ДПС, особено с това ръководство. Имам какво да правя, допълни Дал.

Той твърди, че е помогнал много за инвестициите в неговия избирател район - Търговище, и има още какво да направи там.

На въпрос защо Ахмед Доган не е бил поканен на срещата с турския премиер Ердоган Касим Дал отговори: "Аз бяха поканен в последния момент. ДПС поиска среща с Ердоган, но Ердоган е отказал - заради образа, който се създаде, гафовете на лидера и агентурното ми минало. Срещнах се с Ердоган и това ми беше заявено". Дал не отговори конкретно дали тези думи са лично на Ердоган.