Министерството на околната среда и водите публикува съвети как да помогнем на бедстващ делфин, по повод последния случай, в който делфинче умря край Ахтопол.

„Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето”, смята Ивелина Василева. По думите й тези мрежи са с по-широка плетка, която позволява на делфините да се заплитат в тях.

„Колегите ни от изпълнителната агенция по рибарството се ангажираха да контролират риболова, но Черно море е голям воден обект с общо шест държави, които имат крайбрежие. Необходими са усилия и на останалите държави и се опитваме да задействаме това по международни механизми”, заяви екоминистърът.

„Когато се открие бедстващ делфин или изхвърлен труп на животно, хората незабавно трябва да се свържат с регионалната инспекция по околната среда и водите. В случаите на бедстващо животно, трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето”, поясни Василева.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще се изкачва на в. Мальовица и до Райското пръскало с алпиниста Боян Петров като част от кампанията „Яко е да си еко”. Към тях могат да се присъединят всички, които поискат.

Първото изкачване ще бъде до връх Мальовица на 11 септември, а следващото ще бъде на 2 октомври по случай 25-годишнината на парк „Централен Балкан”, където групата ще се изкачи до Райското пръскало.

Повече информация за организираното изкачване можете да видите тук.

„Аз съм благодарна, че Боян Петров се включи в кампанията ни. Освен, че е един от най-прославените ни алпинисти, той е и зоолог към Природонаучния музей и разчитаме той да запали хората”, каза министър Василева.

„Смятам да науча хората как да се държат и какво да правят, когато са на територията на национален парк. За Мальовица съм подготвил няколко маршрута с различна трудност, тъй че всеки е добре дошъл. Скоро ще публикуваме и инструкции кой какво да носи, дори и да вали – пак ще отидем”, каза Петров.

Цялото гостуване на министър Ивелина Василева и алпиниста Боян Петров можете да гледате тук:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!