Историкът Костадин Костадинов написа учебник по родинознание, който обединява материала за учениците от 1 до 4 клас.  

Създадох учебника защото исках децата ми да учат историята на България такава, каквато съм я учил аз, каквато са я учили родители ми и моите баби и дядовци, а не такава, каквато в момента им я преподават в училище, заяви той в студиото на „Тази сутрин”.

Костадинов, който е директор на Историческия музей в Добрич, е използвал стари учебници, издавани преди 1944 г. Причината за това е, че според автора именно тогава държавата ни е била за последно независима.

Учебникът е изтеглен над 230 000 пъти от блога на Костадинов, а целият тираж от 5000 бр. вече е изчерпан. Учители и директори от цялата страна са изявили желание да въведат учебното помагало в училищата, в които преподават.

Зам.-министърът на образованието Диан Стаматов обаче отхвърли идеята за въвеждането му в училище. В специално включване по телефона той каза, че учебниците, по които се учи в момента, отговарят на учебните планове и на всички държавни образователни стандарти.

Той категорично заяви, че написаното от Костадин Костадинов е творчески труд, който би трябвало да бъде наричан „учебно помагало”, а не учебник, защото не отговаря на зададените критерии за такъв.

Има опасност, ако всеки започне да издава различни неща и да ги нарича учебници, хаосът в образователната ни система да се превърне в неконтролируем, коментира още министър Стаматов.

Вижте какво още съдържа учебникът по родинознание във видеото:

 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!