„Имаше информационно затъмнение по темата „референдум”, както има и по темата „мажоритарен вот”. Това заяви Боян Атанасов от "Гражданска инициатива за 100% мажоритарен избор в два тура" в студиото на „Тази сутрин”.

Мнението му подкрепи и политоложката Ружа Смилова, според която липсата на информационна кампания е един от най-сериозните проблеми на общественото допитване, защото гражданите не са били наясно с последствията от положителния или отрицателния отговор на въпросите на него.

„37-те регистрирани инициативни комитети и партии, които бяха ангажирани с информационната кампания и получиха над 1,5 млн. лева, не си свършиха работата”, заяви още тя.

Именно заради това политоложката и над 45 нейни колеги излязоха с декларация само няколко дни преди референдума, която обясняваше какви според тях ще бъдат последствията от него.

 „Трябва да си даваме сметка за изборите, които правим и да знаем какви са последствията”, коментира Смилова и обясни, че това, което са направили, е бонус за българските граждани.

Според Боян Атанасов обаче това е станало прекалено късно. Той ѝ се противопостави и заяви, че по негово мнение в декларацията политолозите се опитват да излъжат българските граждани, че заради мажоритарната система ще се въведе двупартиен модел на управление.

„Пропорционалната система, която действа в момента, дава все повече власт на партийните елити и все по-малко на гражданите”, обясни той и сподели, че се надява народните представители да проявят здрав разум и да чуят волята гласувалите 3,5 млн. български граждани. Според него в противен случай алтернативата би била да подтикнат инициаторите на референдума – в случая Слави Трифонов и неговия екип, да направят партия и на следващите парламентарни избори да „изметат” целия политически елит от парламента.