Докладът за инвитро процедурите е абсолютно позитивен и показва, че нещата вървят в правилна посока. Има препоръки за констатация за усъвършенстване на работата, но не може да се каже, че има грешки в това, което е правено. Той дава една изключително точна оценка на ситуацията в България.

Това заяви д-р Георги Стаменов от Центъра за репродуктивно здраве в студиото на „Тази сутрин”.

Според доклада на Сметната палата общо 7 598 са били финансираните опити за инвитро през двете години и половина, които са разгледани в него, и те са били на стойност от 29.3 млн. лв. Броят на родените деца е 2 171, като има успеваемост при 28% от процедурите. 

Според д-р Стаменов това са много добри резултати, а България е една от трите държави в Европа, които реимбурсират процедурата на жени до 43 години.

Снимка: Ладислав Цветков

Контролът не е достатъчен и дори е твърде малък. 28% са твърде ниски и не е вярно, че в Европа този процент също е нисък. Това смята управителят на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) във Варна проф. Иван Козовски. По думите му контролът трябва да бъде засилен, а ако процентът на успеваемост не се увеличи поне до 30 – 35%, трябва да бъде спряно държавното финансиране.

„Цените на лекарствата, които се използват в асистираната репродукция, са изключително по-скъпи в България, отколкото в Румъния например.”, смята още проф. Козовски.

„Надеждността на информацията, която лечебните заведения представят в отчетите за дейността си по асистирана репродукция до ЦАР не е убедителна”, гласи друга от констатациите в одита.

Според Стефка Сарафова-Захариева от сдружение „Зачатие” обаче информацията, която се предоставя от страна на клиниките, е изискуемата по нормативна уредба. По думите ѝ е малко вероятно в този процес да има хора със скрити цели, които да търсят лични облаги.

„Мисля, че това е най-добре работещата държавна структура в България”, смята още тя.