Зачестили оплаквания от набези в селските райони отново повдигнаха въпроса за създаването на селска полиция.

Сегашният Закон за опазване на селскостопанското имущество е остарял и на практика не действа, призна скоро министър Десислава Танева. Тя отхвърли идеята за създаване на селска полиция, но се ангажира да изготви нов закон, който да защитава имуществото и реколтата на фермерите от набезите.

„Не можем да делим хората на българи и цигани, това е расова дискриминация. Престъпността е обща” коментира ситуацията Росен Русанов, кмет на село Буковлък, в предаването Тази сутрин. Според него селската полиция е единственият вариант, който може да се справи с престъпността в малките населени места. В неговото село са създадени подобни патрули, в които взимат участие и българи и роми. Престъпността е изчезнала, но „това ми коства 24 часа присъствие”, коментира още Русанов.

След събитията в Гърмен ромски лидери заплашиха със създаването на ромски барети. Петко Асенов, председател на Национален център за развитие на ромите, поясни, че такива барети няма да се направят, а ще се организират съвети по сигурността в ромските общини. „Имаме програма за цялата страна, там където има проблеми с роми, ще помогнем”, коментира Асенов. Той призова Сотир Цацаров да се намеси и да вземе отношение по събитията в Гърмен, защото „децата и хората са със страхова невроза”. „Искаме полицията и прокуратурата да се вземат в ръце, има институции”, допълни още Асенов.

Веселин Драганов, кмет на село Трудовец, който от години се бори с престъпността е съгласен: „Не приемам селската полиция. Има си институция, това е МВР, то има възможност при добра организация да реши проблема с битовата престъпност”. Жителите на Трудовец се оплакват от постоянни набези в земеделските им земи, но Драганов е категоричен, че създаването на граждански патрули само ще ескалира положението.

Милен Илиев от Съюз на българите „Национално единство” и преди е създавал граждански патрули, които да гарантират сигурността на граждани. „Патрулите са наложителни. Нека в тях участват и българи и цигани и да се обединят срещу злодеите”, коментира той в Тази сутрин.

Според Красимир Каракачанов, зам.-председател на НС, проблемът с битовата престъпност е много сериозен. „На глава на населението имаме най-много полиция, но тя е концентрирана в големите градове”, коментира той. Каракачанов подчерта, че обикновеният българин няма сигурност.

Росен Русанов дава пример за село от неговата община, в което са създадени патрули, които охраняват хората от крадци. „Има полска охрана, в която участват и роми. Няма проблеми и в село Буково няма кражби”, поясни той.

Разговора в студиото може да чуете тук: