Нормата в Наказателния кодекс за порнографията стои мъртва, тя е само думи на хартия. Това заяви председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов. Порнографията не е забранена в Закона за радиото и телевизията, а само в НК, припомни той.

Според чл. 159 на Наказателния кодекс „Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева. Алинея 2 пък гласи, че „който разпространява чрез интернет порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от хиляда до три хиляди лева”.

Само в две страни в Европейския съюз порнографията е забранена и България е една от тях. В същото време българите са сред челните места в класациите по гледане на подобни материали.

По думите на Георги Лозанов точно по тази причина трябва да се промени нещо в закона. „В съвременният свят, в Европа и Америка не се гледа на този тип материали – филми или образи, като нещо толкова осъдително, колкото Наказателният кодекс го определя”, посочи той. И потвърди, че ако нормата остане в сила, докато не се спазва, са възможни злоупотреби с нея.

„Това обаче се отнася до възрастните”, подчерта председателят на СЕМ, като допълни: „При децата трябва да има специална и допълнителна строгост”.

„Трябва да се детайлизира ясно какво точно е забранено... Това е за Нобелова награда занимание да дефинираш конкретно какво е порнографията”, заяви той.

Според него промяната е свързана и с готовността на обществото да обсъди темата. „А обществото сякаш не е готово да говори по този въпрос”, коментира той.

Вижте целия разговор във видеото: