„Мигрантите, които живеят в лагера в Харманли, са много наплашени от ситуацията, защото се страхуват да не ги арестуват”, каза фоторепортерът на "Дневник" Георги Кожухаров в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Три дни след бунта в Харманли Кожухаров е влязъл в лагера тайно от властите, за да заснеме при какви условия живеят чужденците.

„Мястото наистина прилича на разграден двор. Влязох отстрани, до лагера има поле. Има много дупки в стените, като на места дори няма стена”, поясни Кожухаров.

Мигрантите живеят при ужасни условия. Баните и тоалетните са мръсни, навсякъде има боклуци. Във видеоклипа чужденците обясняват на фоторепортера, че за тях не се полагат медицински грижи и ако някой от тях се разболее няма как да го лекуват.

„Хората в лагера бяха много мили и ми се извиняваха, че не могат да говорят с мен, защото просто ги беше страх да не им навреди”, поясни фоторепортерът.

По думите му охраната е видяла Кожухаров, но тъй като камерата е била скрита и е бил в компанията на мигрантите не са му обърнали внимание.

„В началото лагерът беше пълен с хора от Ирак и Сирия. Те странят от афганистанците и ги смятат за по-агресивни”, каза Кожухаров. Той се е опитал да говори с хората от Афганистан, но те не искали. „В лагера там където са афганистанците има камери и се наблюдават непрекъснато. На всеки 4-5 метра има камери на таваните”, поясни фоторепортерът.

„В момента проблемът е, че след като са затворили лагера не могат да отидат да си купят храна от магазина. Преди са можели да пазаруват, сега са принудени да ядат храната, която им се предоставя от лагера, която е ужасна”, каза Кожухаров.

„И преди съм влизал нелегално в лагера във Военна рампа, например, където ситуацията беше по-зле и от тази в Харманли, но тогава всички искаха да говорят и да покажат стаите, в които живеят. Сега страхът е доста голям и никой не иска да говори”, каза Кожухаров.