Фармацевтичната индустрия започва да връща пари на Националната здравноосигурителна каса. В бюджета на НЗОК ще влизат не по-малко от 10% отстъпка върху лекарствата. Това обяви в „Тази сутрин” министърът на здравеопазването Петър Москов, като посочи, че скъпите лекарства и маржът, който е получавала индустрията, са една от причините за проблемите в сектора.

По думите му 887 милиона лева е прогнозната сума, която ще бъде платена тази година за лекарства, като тази сума е нараснала почти двойно през последните пет години. Сега със спестените чрез отстъпката пари ще се обогати списъкът с безплатни медикаменти.

Снимка: Министерство на здравеопазването

„В сила влиза Наредба 10 за отстъпките на медикаменти и спрямо нея фармацевтичната индустрия ще прави отстъпки от не по-малко от 10% на годишна база”, заяви Москов, като допълни, че парите ще влизат директно в касата, а няма да влизат в държавния бюджет за „НСО и не знам какви глупости”.

По думите му фармацевтичната индустрия едва ли ще е много щастлива, но дори в нея осъзнават, че България е била един от малкото останали „мечтани пазари”. Който не желае да връща пари, ще губи договора си с касата. Според него плащаме скъпо за лекарства, защото досега няма ясни механизми, липсвала е и политика по въпроса.

Снимка: Министерство на здравеопазването

Все по-малко трябва да има нужда да се доплаща, когато сме изрядни в нещо, обясни министърът. Когато болестите, от които умираме, са заложени в основния пакет на НЗОК, ще пресрещнем проблемите. Целта е държавата и касата да сключат договори с гражданите и изцяло на поемат болестите, от които ние и децата ни умираме и които се отразяват върху демографията, заяви той.

„Когато имаш определен ресурс трябва да го концентрираш, където ще има най-голям ефект”, посочи Москов и допълни, че където заболеваемостта е най-голяма, лечението ще бъде финансирано на 100%.

Според здравния министър е възможно да има промени в пленарната зала на второ четене на здравната реформа , но това, от което правителството няма да отстъпи е гаранцията на комплексността на лечението на пациентите и въвеждането на количеството болници в средноевропейски норми. „Трябва да мислим не как да финансираме структура, а лечение”, коментира отново той.

За здравните осигуровки министърът се похвали, че тази години събираемостта засега се е увеличила с 13%. „Целта на разделянето на пакетите и на новия начин на финансирането на лечебните заведения и лекарства е да доплащаме възможно по-малко, ако сме изрядни платци”, заяви той и отбеляза, че остава безкомпромисен към тези, които не се осигуряват.

„Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си – ти си направил своя избор”, подчерта той.

Петър Москов защити предложенията си за реформи в лечебните заведения, като припомни, че не е задължително те да бъдат сливани, а има три варианта. „Здрава човешка логика е – ако имате две болница в една сграда няма причина те да останат отделни. Иначе означава касата да плаща два пъти за администрация, за осветление и отопление”, обясни отново той.

И отбеляза, че не спира да обикалям болници. „Това, което правим в момента, е проверка къде Спешна помощ кара пациенти и има ли привилегировани болници. Чувал съм, че било възможно екипи на Спешна помощ да получават пари от определени болници да откарват там конкретни пациенти, които носят повече пари”, заяви той и каза, че в момента на седмична база се правят проверки на GPS-ите на линейките и където бъдат регистрирани зависимости, директорите на спешните центрове ще бъдат незабавно сменяни.

„Не може да се изтъпаниш и да кажеш, че нещо е живо и чудодейно, при положение, че някой от вашите зрители има, да кажем, болно дете. И в невъзможността си да му помогне и в безсилието си ще отиде и ще наточи едно шише вода без да знае какво има вътре и ще го даде на детето си. Защото някакъв юнак се е събудил нещо махмурлия и е казал, че е светена. Айде да спрем с това и да се опитаме да наложим порядък в държавата. Не можем да заменяме реалните причини и решения с ей такива бутафории”, заяви министърът за обявената за чудотворна вода, открита в кладенец край Голямата базилика в Плиска.