Изкарахте ни фашисти и хора, които нямат хуманизъм. В Елин Пелин има много хуманизъм, ние сме много хуманни, има много толерантност към чужденците”, заяви в студиото на „Тази сутрин” кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Вчера се наложи полицията да успокои страстите в града, след като местни хора излязоха да протестират срещу настаняването на семейство сирийци там. Освен да настани, общината отказва и издаде документи на семейството, което има хуманитарен бежански статут.

„Това, което ще правя, е да следвам волята на хората в Елин Пелин”, заяви кметът Симеонов.

„Тази каша не я забъркахме ние. В Европа и България не се прави разлика между бежанци и узурпатори”, беше част от аргументацията му.

По неговите думи в малкия град потърсилите настаняване няма как да се адаптират, докато в големия – може.

„Ние винаги сме помагали на хората, които са имали нужда”, посочи отново той.

Снимка: bTV

 

„Действията на кмета са незаконосъобразни и са престъпление. Това е откровен фашизъм”, коментира адв. Николай Хаджигенов.  

„Това, че изпълнява волята на хората, това е диктатура на пролетариата. Какво следва – ЕС да ни върне всички българи? Ние сме Северна Корея на Балканите или какво”, попита той.

„Ние не сме съгласни милиони имигранти да дойдат тука, както с случва в центъра на София”, коментира организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

„Вчерашният ден беше много тъжен ден за българската демокрация и за европейските извисени ценности. Това, което се случи вчера, е срам и позор, взетото е решение, което в антизаконно”, обяви защитникът на сирийското семейство Акрам Наюф.

„Има над 30 човека, които живеят незаконно (в Елин Пелин – б.ред.) Хората са притеснени от това. Тези хора (семействотo с отказаните документи – б. ред.) може да не са такива, но след тях ще дойдат още 1000”, каза още кметът Симеонов, докато обеща винаги да помага на хората в нужда.

„Тези двама души трябва да използват законовите си възможности. На тавана може да живее Торбалан, от него не ви ли е страх. Ще дойдат 1000 души, и ще ви набият на кол…. Хайде малко по-сериозно се дръжте”, обърна се адв. Хаджигенов към представителя на ВМРО и елинпелинския кмет.

Само политиците ги е страх от тези неща, защото идват избори”, коментира добави той.

„Човещината е силният да помогне на слабия. Това ли е истинският българин?”, попита Хаджигенов.

Вижте пълния разговор във видеото: