До 2020 г. всички линейки трябва да са на най-много 4 години, а чрез реорганизация в Бърза помощ лекарите да достигат до всеки един болен, в което и да е населено място, за най-много 20 минути. Това обяви в „Тази сутрин” заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

По думите му една от първите мерки за подобряване на спешната помощ вече дава своя резултат и това е увеличаването на заплатите на спешните екипи. За да достига помощта достатъчно бързо пък, ще се въведе групиране на пациентите според тежестта на тяхното състояние.

Според зам.-министъра не трябва да се прави разделяне между лекарите с категориите труд и подчерта, че всички медицински експерти трябва да имат еднакви права и да получават достойно възнаграждение.

Нова здравна програма за майки и деца от 1 септември

Министерството на здравеопазването на 1 септември ще постави началото на нова здравна програма за майки и деца. Чрез нея ще бъдат осигурени безплатни медицински грижи, изследвания и прегледи за децата и майките.

„Миналата година имаше 0 лева за майчино и детско здраве. Всяка една майка и нейните деца, когато имат хронични и редки заболявания, да не трябва да се лутат, а да знаят къде да отидат”, обясни Шарков целта на новата програма.

Предвижда се създаването на здравно-консултативни центрове във всички областни болници в страната – те са 28 на брой. В тези центрове на разположение ще бъдат психолог, социален работник и координатор за децата и родителите. Там ще се събират данни и за актуализирането на регистър на деца с хронични заболявания. В тези центрове всяко дете може да получи индивидуален план за лечение след съответните прегледи.

Освен здравно-консултативните центрове ще бъдат изградени и високоспециализирани центрове в университетски болници в страната – в София, Варна, Пловдив и Плевен, където ще се грижат пък за децата с по-специфични и редки заболявания, като муковисцидоза, мускулна дистрофия, вродени сърдечни малформации, детска церебрална парализа.

Ще се работи активно и за профилактика и ранна диагностика при увреждания. Педиатрите ще бъдат обучавани за ранно откриване на аутизъм при деца до 3 години, например. Изцяло ще се поема от здравното министерство и биохимичният скрининг на бременните жени, който определя риска детето да се роди с дадено увреждане.

Ще започне и масивна, мащабна информационна кампания за нуждите и ползите от ваксинацията. Причината е увеличаващият се брой родители, които отказват да ваксинират децата си.

Шарков обясни, че целта на министерството ще е първо да направи проучване за всички страхове на родителите и след това с помощта на специалисти ще се направи всичко възможно те да се изчистят. Ще има информация не само за ползите, а и за противопоказанията при имунизациите, така че всички родители да са спокойни.

„Обратното означава да се върнем в Средновековието и до болестите, от които са измирали хиляди хора преди ваксините”, заяви зам.-министърът.