Няма ултиматуми за съдебната реформа, не сме яли баклави с никой. Това каза Димитър Делчев, секретар на Реформаторския блок, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Съдебната реформа и гласуването на промени в Конституцията разбуниха политическите духове в последни дни, като отново се заговори за задкулисие, уговорки „на кафе” и ултиматуми.

„Отговорност на ГЕРБ е да привлече подкрепата на ДПС”, допълни още Делчев. Според него всяко отлагане на конституционната реформа би я провалило.

„Нямаме други споразумения. Мисля, че такава размяна на реплики е неуместна”, каза Лъчезар Никофоров от АБВ. Той припомни, че партията му е предложила и преди модел за съдебна реформа, която не касае промени в конституцията.

„Аз не съм видял и чул някой да е поставял ултиматуми, комисията не е такъв орган, тя дава препоръки”, каза Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ. Според него двигател на съдебната реформа е партия ГЕРБ, защото те са събрали подписите за нея.

Радев изтъкна още, че вчера в устен доклад на Европейската комисия, ЕС са одобрили волята за реформи на правителството.

„Винаги сме имали принципна позиция и тя е, че съдебната реформа е слаба”, каза Чавдар Георгиев, депутат от БСП Лява България. По думите му тя ще доведе единствено до капсулиране на прокурорската колегия и намаляване състава на ВСС.

Според Емил Димитров, депутат от Патриотичния фронт, ДПС се „самопредлагат” на ГЕРБ за реформите. „Казват ние няма да приемем здравна, пенсионна или съдебна реформа, защото ПФ ни пречат и те са виновни, че не можем да се присъединим към ГЕРБ”, каза още Димитров.

Нов шеф на БНБ със стар екип

„Подуправители на БНБ не могат да бъдат същите хора, работили по време на фалита на КТБ. Това е позицията на Реформаторския блок”, каза Димитър Делчев от РБ. Той подчерта, че партията няма да подкрепи избора на подуправители, но че очакват нов надзор и лице на банката.

„АБВ ще му дадем възможност на Димитър Радев, защото има право да си избере сам екип... дали е правилно решение ще покаже бъдещето”, каза Лъчезар Никифоров от АБВ.

Според Чавдар Георгиев новият гуверньор на БНБ търси приемственост и за това е избрал познати лица. „Не знам дали това е най-добрият вариант след фалита на КТБ”, каза още депутатът от БСП.

Целия разговор за съдебната реформа и новият управител на БНБ чуйте тук: