Приключенският роман „Робинзон Крузо” няма да бъде включен в учебниците. Това обяви в предаването „Тази сутрин” зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Фолклорната песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" ще се изучава по история в 6 клас. „История славянобългарска” ще се учи общо четири пъти - по литература в 9 клас и по история в 7, 8 и 10 клас.

Снимка: bTV

Думата „съжителство” отпада като определение за периода на Османското владичество.

Новият екип на просветното министерство представи вчера новите учебни програми. Те бяха преработени, след като заради първия вариант оставка беше принуден да подаде проф. Тодор Танев като просветен министър. Министър стана Меглена Кунева.

Стаматов уточни, че екипът на министерството на образованието е обсъждал със стотици учители от цялата страна новите учебни програми и тогава е взел решение как да изглеждат те.

Той припомни, че една от основните цели е претовареното в момента съдържание в учебниците да се олекоти. Сега много неща са задължителни и накрая ученикът нищо не знае, допълни зам.-министърът.

Диян Стаматов призна, че има проблем с отпечатването на нови учебници, като най-сериозен е проблемът с този по история за 5 клас. Предметът е с изцяло ново съдържание и няма как да се учи по стария учебник. По думите на зам.-министъра няма законен начин учебникът да бъде отпечатан до 15 септември. Той може да е готов най-рано през ноември. За първи клас ще има нови учебници, обяви още зам.-министърът.

Относно последния инцидент с бита учителка в Разград той смята, че заради факта, че родителите все по-често не са добронамерени към учителите трябва да има силна охрана в училищата и родителите да влизат, само когато са поканени.