Антикорупципнният закон не е лош в сегашният си вид – в който беше приет в Министерския съвт, но няма да реши всички проблеми с корупцията. Нереалистично е да се очаква, че един законов текст ще се справи с толкова тежък социален проблем какъвто е корупцията у нас. Това заяви проф. Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" в студиото на „Тази сутрин” по  bTV.

Вероятно ще има опити за промяна на текста, заяви той. В едно недобре организирано общество винаги има опасност определени законови текстове да се използват в нечия полза – така проф. Вълчев отговори на коментар на Татяна Дончева, че антикорупционният закон ще бъде изкривен, за да преследва конкретни хора.

Не е важно подписан ли е един сигнал или не, смята юристът. Той даде пример с малките населени места, където хората се познават добре. Напълно естествено е да се страхуват да подадат сигнал срещу кмета, каза Вълчев. Според него по-важното е да стане ясно дали ще се гледат всички подадени сигнали или само тези, при които са представени конкретни данни, които могат да се проверят в рамките на месец.

Очакваме електронното правосъдие да пристигне и у нас, изтъкна проф. Вълчев. "Става въпрос не за заместване на човешката дейност със софтуер, а просто някои специфични дейности да могат да се извършват по електронен път и в електронна форма”, поясни той.

Вълчев разказа за предимствата на електронното правосъдие. То би било полезно при справяне с някои проблеми, например бавността, комуникацията, свръхнатовареността на някои съдилища, както и опасността от загубване на документи.

Вижте повече в цялото видео: