„Мой главен опонент в президентската надпревара е кандидатът на БСП, но доскоро лично аз се двоумях кой е този кандидат. Там като че ли прозира името на Илияна Йотова, но да видим”, заяви кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

„Това е състезание и аз се отнасям с уважение към всички останали кандидати, надявам се това да бъде състезание на идеи”, категорична е Цачева. По думите й тя не приема персоналните нападки по неин адрес и тя самата никога няма да отправи такива.

„Естествено когато тръгваш в състезание ще има коментари срещу теб, но аз се забавлявам, защото в тях липсват политически аргументи”, категоричен е кандидатът на ГЕРБ.

Цецка Цачева категорично отхвърли хипотезата, че тя в същността си е ляв кандидат, защото е била член на БКП. „По никакъв начин не приемам обвиненията, че съм недесен кандидат”, заяви кандидатът за президент. Тя подчерта, че партията, от която идва, е член на Европейската Народна партия, която подкрепя принципите на демокрацията, плурализма, защитата на гражданските права и свободи – това са европейски ценности, споделяни от дясното пространство”, допълни Цачева.

Кандидатът на ГЕРБ подчерта, че наистина носи голяма отговорност, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще подаде оставка, ако Цачева не е категоричен фаворит на първи тур на президентските избори. „Не мисля, че има такава хипотеза”, категорична е Цачева по повод бъдещото си представяне на президентските избори.

Тя допълни, че ще очаква от всички български граждани и съмишленици на политическата сила.

„Президентската институция предполага по-различен поглед и отношение. Имала съм подобно поведение и като председател на Народното събрание и никога не съм толерирала отделни политически групи, всички колеги знаят това”, отговори Цачева на въпрос дали ще се дистанцира от ГЕРБ, ако бъде избрана за президент на България.

„Аз вярвам, че президентът е толкова силен, колкото е силна личността на самия президент”, категорична е Цачева.

Кандидатът за президент на ГЕРБ допълни, че жена би внесла по-меки нотки в президентската институция. „По отношение на майчинския инстинкт, знам какво е да имат нужда от закрила, жените внасяме по-различен нюанс във всеки един пост”, допълни тя.

Мандатът на Росен Плевнелиев

„Президентът Росен Плевнелиев е действащ държавен глава и мисля, че не е коректно един участник в състезанието да коментира по време на кампанията действията на настоящия президент. За мен той има много сложен мандат – две служебни правителства, два предсрочни парламентарни вота”, категорична е Цецка Цачева.

По повод външната ти политика спрямо Русия – повод настоящият президент Росен Плевнелиев да бъде остро критикуван, Цачева каза, че трябва да се поддържат балансирани отношения с всички световни сили.

Кандидатът за президент на ГЕРБ обеща да се включи в дебатите между първите петима кандидати за президент, който ще бъдат излъчени на 2 ноември по bTV.