„На осем хиляди метра няма живот, но там разбираш, че борбата за оцеляването на върха те прави по-устойчив в по-ниското. Тук всичко ми се струва лесно, преодолимо, възможно”. Така алпинистът и биолог Боян Петров коментира в студиото на „Тази сутрин” успешно завършилата си мисия до връх Манаслу в Хималаите. Петров стана първият българин, изкачил осемхилядника.

Той сподели, че денят, в който е покорил върха, е бил „мечта”. По думите му времето на осемхилядника е било „неприлично топло”.

Петров бил изненадан от релефа на върха – очаквал да бъде каменисто, но на Манаслу има снежна покривка.

Той определи сутрините като най-тежки по време на експедициите си. Петров разказа, че сутрин има скреж в палатката и най-трудно е „да се събудиш, да си приготвиш храна”. По думите му, когато температурите паднат до – 27 градуса, дъхът на човек буквално замръзва.

Това е най-кратката експедиция на алпиниста. Отнела е общо 31 дни.

Боян Петров разкри, че за да успее в преодоляването на осемхилядниците, се изисква „свръхконцентрация”. „Всяка голяма цел изисква да се фокусираш на 100% и всеки един детайл е важен”, разказва той.

Алпинистът казва, че за него планинарството и алпинизмът са изключително „зареждащи за душата”. Надява се да успява да привлече още хора към дейността и да ги убеди да преодоляват „малки и големи върхове”.

Той споделя, че не се демотивира, когато се сблъска със смъртни случаи по време на експедиция. „Част от играта е, приел съм го, не се отказвам”, разказва той. По думите му срещата със смъртта само го мотивира още повече да се справи с предизвикателствата и в името на загиналия алпинист.

Петров разказа, че преди всяка експедиция си пише завещанието. Предполага, че ще му се наложи още девет пъти. По думите му е по-добре да е подготвен и за най-лошото.

„Концентрацията от природа и хора” в България прави страната „едно от най-прекрасните места за живот” за алпиниста.