„Македония се намира в перманентна криза”, заяви Александър Йорданов, бивш посланик на България в Македония, в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Не само опозицията, но и гражданите, особено по-младите, имат опасение, че изборите в Македония ще бъдат манипулирани и спечелени от партията на Никола Груевски”, допълни Йорданов. Той поясни, че срещу помилвания политически и бизнес елит има прекалено много доказателства, че са извършвали различен вид престъпление.

„Македонците очакваха истината за всичко това, вместо това им се поднася решение, че са оневинени”, допълни Йорданов.

„На мен ми прави впечатление, че Груевски много бързо подхвана темата украински сценарий, както виждаме и вестниците излизат с такива заглавия, но да си спомни какъв е той – това беше протестът на младите хора на Украйна срещу корумпирания политически елит и срещу спирането на процесите на европейската интеграция за Украйна”, коментира бившият ни посланик.

По думите му този сблъсък се очертава и в Македония.

„Трябва да разберем, че Македония е в сложна ситуация. Първо е вътрешнополитическата криза. Второ е социалноикономическата криза, липсата на перспектива за младите и натиска към македонската граница от страна на мигранти”, допълни Йорданов. По думите му страната е вложила много усилия и се справят със ситуацията към този момент.

„Не трябва да на македонците да им се вменява вина, че не си пазят пространството и гръницата”, допълни бившият посланик.

На въпрос дали е възможен македонски сценарии в България, Йорданов отговори: „Бих посъветвал политиците ни да бъдат по-сдържани в своето говорне, независимо в каква посока. По-малко думи, повече дела”.

Той добави, че е „срамота и срам за цялата култура, духовност и традиции” да се организират хайки за лов на бежанци.

„Ние сме народ с древна и силна държава, трябва да се пази и развива държавността ни”, добави Йорданов.