„Контролът за служебните лица на летищата не е толкова строг като за пътниците”, каза Ангел Борисов, авиоексперт по безопасността по повод разбилия се египетски самолет.

Египетски пътнически самолет „Еърбъс 320“ с 66 души на борда изчезна вчера от радарите в 3:39 ч. наше време. Това се случи над Средиземно море, между до о-в Карпатос и египетския бряг, когато машината се е намирала на 11 хил. м височина. Най-вероятно се е разбила.

В самолета са пътували 56 пасажери – основно египетски и френски граждани, седем души екипаж и трима египетски агенти по сигурността.

По думите на експерта всеки от персонала на летището може да влиза и излиза когато си пожелае и спокойно може да постави устройство на борда на всеки самолет, до който има достъп. „От много години в Западна Европа, включително и в Египет, товарачите на багажи са предимно мюсюлмани, сред които има и много радикализирани елементи”, допълни Борисов в предаването „Тази сутрин”.

„Най-вероятно става въпрос за взривно устройство, тъй като височината е 11 280 м., но не можем да изключим и техническа повреда. Докато не бъдат открити черните кутии, не трябва да изключваме нито една версия”, допълни авиоекспертът.

Борисов припомни, че преди време от летище „Шарл дьо Гол” са били освободени хора от помощния персонал заради данни за радикализация. „Това са именно хамали, чистачи метачи... Служебните лица могат много по-лесно да осъществят такова вмешателство”.

Според Борисов днес е денят, в който трябва да бъдат открити останки от самолета. „Районът не е толкова голям, дълбочината на Средиземно море също не е толкова много. Това означава, че и черните кутии ще бъдат открити сравнително лесно”, допълни той.

По думите му е малко вероятно да бъдат намерени оцелели, защото дори и да са оживяли при падането на самолета, морската вода е прекалено студена.