В момента имаме една разпаднала се „Атака”, която вече се е изчерпала. Волен Сидеров направи всичко възможно това да се случи и само той ще е виновен за краха на партията. С тези думи депутатът от националистическата партия Николай Пехливанов обясни пред bTV причините, подтикващи го да вземе решение да напусне парламентарната група на „Атака”, която без него ще се разпадне.

Според политика и бивш кандидат-кмет на София няколко са факторите, които са били катализирани от партийния лидер и са довели до настоящата лоша за „Атака” ситуация. „Раздялата с телевизия Скат остана без обяснение и много наши привърженици продължават да гледат тази медия. После започна явна подкрепа за ГЕРБ – създаде се впечатлението, че едва ли не управляваме, а буквално станахме патерица. След това дойде и раздялата с Капка, която също остана необяснена”, каза Пехливанов.

Вотът за "Белене" - капката, преляла чашата

Той подчерта, че е бил достатъчно толерантен към неразумните решения на Волен Сидеров, но последното такова – да подкрепи БСП за вота на недоверие към кабинета заради спирането на АЕЦ „Белене”, е преляло чашата.

„Когато се говори за разбиване на група, не са ли виновни тези хора, които се подписаха с БСП под вота за „Белене”? Та тази централа е най-емблематичният проект на Тройната коалиция! Аз съм десен политик и не мога да допусна да участвам във вот с червените. Нали на изборите през 2009 година обещахме на хората, че ще играем честно, а „Белене” е символ точно на корупционни практики, на нечистоплътни договорки”, изясни позицията си Николай Пехливанов, вмъквайки в разговора, че е избран от гражданската квота и всъщност не е член на „Атака”.

По думите му вотът за „Белене” е един капан, в който „Атака” ще е най-големият губещ и ще стане „изтривалка” в политиката на БСП. Николай Пехливанов потвърди, че колегата му Огнян Стоичков от ПГ на партията също няма да подкрепи вота на недоверие.

За идеите и гласа на хората

Според Пехливанов не е важно какво ще направи даден депутат и дали Сидеров ще е партиен лидер, а какво ще стане с надеждата на хората и кой ще отстоява интересите на тези, гласували за „Атака”. „Идеята е не да има политическо номадство и да се чудим ще оцелее ли една парламентарна група или не, а как да се предприемат мерките и законите, които сме обещали на хората”, заяви още гостът в сутрешния блок на bTV.

Според него проектът на Капка Георгиева не е перспективен, тъй като всичко около него е основано върху „някакво личностно делене между нея и Сидеров”.