„Някой натиска лесовъдите да правят такива кощунства с гората”, твърди Александър Дунчев, инженер-лесовъд и експерт в програма „Гори” на WWF. Той и Тони Кръстев, изпълнителен директор на Агенцията по горите, гостуваха в предаването „Тази сутрин”, за да коментират поголовната сеч в Родопите.

„Имаме проблем с горските системи, защото това е символ, че вместо да се грижим за горите, горските системи се управляват със страх”, допълва Дунчев. По думите му зад подобни сечи, които не са изпълнени правилно, стоят политически и финансови интереси.

Снимка: btvnovinite.bg

„Информацията, че това е санитарна сеч не е вярна. Това е възобновителна сеч и всеки може да прочете какви сечи са позволени и колко позволителни са издадени. Общинското стопанство на Минерални бани е използвало една схема, която не е популярна сред лесовъдите – котлите са направени в правоъгълна, а не в овална форма”, пояснява Тони Кръстев.

По думите му има констатирани нарушения, като сливания на котлите, унищожение на подраста от млади дръвчета, но не може да каже, че това е незаконна сеч.

„Когато сечта се извършва в сезон, в който местното население не използва дървата, за да се отоплява, се търсят други изгоди. Всички структури подлежат на комплексни проверки”, допълва Кръстев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Горите в България, въпреки всичко, се възстановяват и това е нашият шанс. На това място вероятно ще се възстанови гората, но през това време тя няма да изпълнява екологичните си функции”, пояснява Александър Дунчев.

Тони Кръстев поясни, че проверка в Минерални бани вече се извършва и всеки, направил нарушение, ще заплати съответната глоба.